Branko Pagon: Stota obljetnica rođenja prof. dr. Josipa Sudara, najvećega hrvatskog komunikologa

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Bilo bi lijepo kada bi našem najvećem komunikologu svih vremena, prof. dr. sc. Josipu Sudaru (1923. – 2004.), Grad Zagreb dao ulicu ili mali trg. To je dragi gospon Joža svakako zaslužio. Počivao u miru Božjem! – piše Branko Pagon u glasilu Epoha. Prenosimo, uz suglasnost, njegov osvrt.

Profesor Josip  Sudar rođen je 28.veljače 1923. u Brušanima kod Gospića, mjestu koje je ušlo u povijest zbog Velebitskog ustanka (1932. godine). Rođen je na isti dan, kada je preminuo Otac Domovine Ante Starčević, također Ličanin.

Naš dragi Joža stigao je u Zagreb još kao dijete. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Preživio je kao student prevrat 1945. godine, iako mu nije bilo nimalo lako (prezimenjak i rođak mu je bio pukovnik Oružanih snaga NDH, Franjo Sudar). Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1949., a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1976.godine.
Bio je redatelj crtanih filmova (1950–52.godine ), voditelj propagandne službe u Fotokemici (1954–67.godine), savjetnik i zamjenik direktora Vjesnikove agencije za marketing (1967–72.godine ).
Od 1972. godine viši je predavač na Visokoj školi za vanjsku trgovinu, odnosno Fakultetu za vanjsku trgovinu, od 1976. izvanredni profesor, a od 1980. do 1989. godine redovni profesor Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu.

Bio je stalni suradnik i suutemeljitelj našeg časopisa Zvono (od 2001. do 2004. godine /poslije Epoha/) od prvog broja g. 2001. do odlaska u vječnost u kolovozu 2004.
Moj tast Marko-Ivan Pekica, koji je bio njegov vjerni učenik i nasljednik, posvetio mu je knjigu, kojoj je bio izdavač i glavni urednik – Josip Sudar, Iz Jožine torbe i izvan nje, Zagreb, 2003. godine.

Također je gostovao kao profesor na Ekonomskom fakultetu na Jožinoj Katedri te je u svojim sjećanjima zabilježio – “Radeći na knjizi Iz Jožine torbe i izvan nje, mog dragog prijatelja profesora Josipa Sudara (1923. – 2004. godine), Joža me je (upoznavši me malo više izbliza), opisao sljedećim riječima:

‘Stari, znaš kaj, lepo te prosim da svoja znanja i iskustva obavezno preneseš i pokloniš mladim ljudima koji se danas – sutra žele baviti marketingom, odnosno komunikacijom i PR-om.
Nekaj bum ti rekel, ja sam znal da uz stvaralački talenat koji ti je Bog dal, imaš tako veliko znanje iz svakog segmenta naše struke, ali da toliko znaš i da imaš tako iskustvo, to ipak nisam znal.
Moji su studenti za vrijeme tvojih predavanja bili oduševljeni kako sadržajom tvojih tema, tako i načinom kojim si predaval. Molim te, obećaj mi da ne buš pozabil na ovo kaj sam ti sada rekel, jer to kaj buš im ti povedal i dal, tega ni u nastavnim programima na našim fakultetima.
Tvoja međunarodna iskustva su ogromna.’”

Profesor Sudar zastupljen je i u knjizi intervjua s hrvatskim i svjetskim znanstvenicima na temu globalizacije, glavne urednice portala Epoha,  Elije Pekice Pagon (Na Diogenovu putu, Zagreb, 2010. godine, 1147 stranica) u razgovoru pod naslovom “Pola stoljeća u službi marketinga”.

Bilo bi lijepo kada bi našem najvećem komunikologu svih vremena, prof. dr. sc. Josipu Sudaru, Grad Zagreb dao ulicu ili mali trg. To je dragi gospon Joža, svakako zaslužio. Počivao u miru Božjem.

 

Branko Pagon, Epoha/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)