BURNO U OSA BIH/Osmica priprema pravnu zavrzlamu da bi spriječio primopredaju dužnosti novom ravnatelju Džuvi?

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Nakon što je Vijeće ministara BiH prošlog tjedna službeno ustvrdilo da je Osmanu Mehmedagiću Osmici istekao mandat ravnatelja Obavještajno sigurnosne agencije BiH još 2019. godine, na osnovu prijedloga Izvršno-obavještajnog odbora i konzultacija s Predsjedništvom BiH za novog ravnatelja izabran je Almir Džuvo.

Međutim, kako doznaje portal “Avaza“, Bakir i Sebija Izetbegović vrše pritisak na Mehmedagića da ne obavi legalnu i mirnu primopredaju dužnosti zakazanu za sutra, već da pravnim smicalicama, pokuša oboriti odluku Vijeća ministara BiH.

Naime, Mehmedagić procjenjuje i ispituje teren da prvo, uputi žalbu Uredu za zakonodavstvo BiH, a kada Ured da zakonsko tumačenje, ide tužbom ka Sudu BiH.

Riječ je o tome da Mehmedagić želi provesti obavještajni državni udar tako da od Suda BiH traži privremenu mjeru kojom bi se suspendirala odluka Vijeća ministara o imenovanju novog ravnatelja. Problem po Mehmedagića je taj da ga Vijeće ministara uopće nije smijenilo, već da mu je poodavno istekao mandat što je samo službeno konstatirano.

Upravo takva Mehmedagićeva pravna pozicija – a dodatna je priča da je on trebao biti u mirovini – dokaz je legalnosti postupanja Vijeća ministara BiH. Međutim, Mehmedagić računa da u Sudu BiH ima veoma jak osobni utjecaj i da će uspjeti da Sud donese nezakonitu odluku.

Mehmedagić je o tome privatno razgovarao s pojedinim sucima, koji su mu eksplicitno stavili do znanja da ne postoji ni najmanja pravna predispozicija da bi netko mogao donijeti privremenu mjeru u njegovu korist, odnosno da ne postoji niti jedna pravna osnova za to.

Kako sada stvari stoje, a znajući pravni diletantizam u trokutu bračni par Izetbegović i Osmica, ne bi iznenadilo da Mehmedagić bude prisilno deložiran iz direktorskog ureda.

Na zahtjev Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH ili druge relevantne osobe iz Službe, županijski MUP je u obavezi osigurati fizičku asistenciju i omogućiti novom ravnatelju i zamjeniku ravnatelja OSA-e neometan pristup svojim radnim mjestima.

Hoće li se Mehmedagić zdravorazumski povući iz nove blamaže ili će i zadnje minute boravka zloupotrijebiti u pravljenju nove afere i vlastite bruke, znat će se već sutra do 12 sati.

Na kraju, treba reći da nezakoniti pokušaj ravnatelja Obavještajne službe da spriječi odluku Vijeća ministara o imenovanju novog čelnika, još nije zabilježen u demokratskim društvima i pravno uređenim državama.

 

hms.ba/  https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)