Antički grad Anazarbus beznačajno oštećen iako su se zgrade u njegovoj blizini rušile kao kule od karata

Vrijeme:1 min, 54 sec

Drevni grad Anazarbus, s povješću dugom 7.500 godina, smješten u okrugu Kozan u južnoj turskoj pokrajini Adana, izdržao je nedavne potrese s epicentrom u Kahramanmarasu s manjom štetom.

Zidine dvorca i antičke gradske građevine, uključujući i vrata Slavoluka pobjede, pretrpjele su samo male pukotine i ostale stajati, za razliku od 11 uništenih i desetinama oštećenih zgrada u tom području.

Antički grad Anazarbus poznat je po svojim arheološkim nalazištima i restauratorskim radovima u četvrti Dilekkaya i smatra se jednim od najotpornijih gradova na svijetu, zbog čega je dobio nadimak “Nepobjedivi grad”. Ima veličanstvena vrata, zidove i prvu cestu s dvije trake na svijetu. Godine 2022. arheolozi su otkrili ostatke kompleksa palače u Anzarbusu, dajući nove nijanse već bogatoj povijesti.

Trijumfalna vrata

Fatih Gulšen, voditelj tima za iskopavanje i docent na Odsjeku za arheologiju Sveučilišta Çukurova, provodi trenutna iskopavanja u antičkom gradu pod nadzorom Ministarstva kulture i turizma, Glavne uprave za kulturnu baštinu i muzeje i Guvernerstva Adane.

Tim je otkrio mnoge dijelove, uključujući kupatilo od opeke s dvije kupole, stupove od palestre, baze stupova i trgovine, koje su učinili dostupnima javnosti.

Gulšen i arheolozi koji su nadgledali iskopavanje izvijestili su da je antički grad preživio potres s manjim oštećenjima, unatoč brojnim razornim potresima u prošlosti. Nakon potresa započet će restauracijski napori kako bi se popravile pukotine nastale u nekim dijelovima zgrada bez oštećenja povijesnih građevina.

Jedan od stanovnika, Ziya Şimşek, koji živi u regiji već tri generacije, izjavio je da je ovo bio treći veliki potres koji su doživjeli i pripisao je opstanak grada kvaliteti starih žbuka korištenih u njegovoj izgradnji. “Ova je struktura stara tisućama godina i ostala je netaknuta u ovom zemljotresu”, rekao je.

Drevni cilicijski grad Anazarbus, na UNESCO-vom privremenom popisu svjetske baštine, jedno je od najveličanstvenijih i najslikovitijih mjesta u Turskoj . Dom je nekoliko monumentalnih građevina uključujući zapanjujući trijumfalni luk, lijepu ulicu s kolonadama i drevne gradske zidine. Arheološki radovi u gradu započeli su 2013. godine i pretvorili lokalitet u jednu od najznačajnijih arheoloških lokacija u regiji.

Anzarbus je drevni cilicijski grad. Pod kasnim Rimskim Carstvom bio je glavni grad Cilicia Secunda. Rimski car Justinijan I. obnovio je grad 527. godine nakon što ga je pogodio jak potres. Uništile su ga 1374. godine snage Mamelučkog carstva nakon osvajanja cilicijske Armenije.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)