Mape otkrivaju ključne trenutke: Kako je propao Putinov blitzkrieg

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

Jasno je kako u ruskom sigurnosnom aparatu postoje različite struje koje se bore za vlast. Na jednoj su strani umjerenije snage sa Šojguom i Gerasimovom. S druge su strane tvrdolinijaši, među kojima je Sergej Surovikin posebno popularan, kao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, čelnik ruske republike Čečenije, i šef zloglasne grupe Wagner Jevgenij Prigožin.

Nedavne promjene na vrhu ruske vojske ostavile su brojna pitanja među zapadnim, ali i ruskim analitičarima. General Sergej Surovikin, tvrdolinijaš, sposoban i omiljen među vojnicima, samo je tri mjeseca bio glavni zapovjednik “specijalne vojne operacije”, kako Rusija još uvijek službeno naziva agresorski rat protiv Ukrajine, kada ga je s mjesta glavnog zapovjednika u Ukrajini smijenio ministar obrane Sergej Šojgu. Na njegovo mjesto došao je načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov koji baš i nije poznat po sposobnosti jer je još na početku agresije zaribao sve što se zaribati dalo.

S druge strane, Surovikin u vojnom smislu zapravo nije učinio malo dok je bio glavni zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini. Uspio je organizirati relativno uredno povlačenje sa zapadne obale Dnjepra, stabilizirao je frontu duž Harkivske oblasti i u sjevernom dijelu Luhanska. Dakle, s ruskoga operativnoga gledišta, napravio je dobar posao.

Ipak, jasno je kako u ruskom sigurnosnom aparatu postoje različite struje koje se bore za vlast. Na jednoj su strani umjerenije snage sa Šojguom i Gerasimovom. S druge su strane tvrdolinijaši, među kojima je Sergej Surovikin posebno popularan, kao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, čelnik ruske republike Čečenije, i šef zloglasne grupe Wagner Jevgenij Prigožin. Putin postavljanjem malo jednih, malo drugih na bitne pozicije zapravo balansira političku moć različitih struja. On igra igru s jednima i drugima zavađajući ih, ali i držeći ih na oku i pazeći da nitko od njih ne postane previše jak.

GLAVNI UKRAJINSKI IGRAČI NA TERENU

VALERIJ ZALUŽNI

Svi dosadašnji vojni uspjesi ukrajinskih branitelja, počevši od obrane glavnoga grada u prvim danima invazije, preko čvrstog držanja crte bojišnice, do uspješno koordiniranih protuofenziva, slobodno se mogu pripisati ovom generalu s četiri zvjezdice, inače glavnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga,

MUSLIM MADIJEV

Zamjenik zapovjednika čečenskog bataljuna Dudajev, u kojem se uz Čečene bore krimski Tatari i Ukrajinci. Madijev je sudjelovao u dva čečenska rata, a od 2016. živi u Ukrajini. Bio je suradnik Džohara Dudajeva, bivšeg sovjetskog generala koji je predvodio Čečene u borbi za neovisnost devedesetih.

 

 

ALMAZ KUDABEK

Izbjeglica iz Kirgistana zapovjednik je dragovoljačkog bataljuna Turan, sastavljenog od pripadnika turkofonih naroda s Kavkaza, središnje Azije i Rusije, koji se u prosincu borio u regiji Zaporižja. Većina pripadnika tih nekad manjinskih naroda u Sovjetskom Savezu motivirana je željom za osvetom.

GLAVNI RUSKI IGRAČI NA TERENU:

VALERIJ GERASIMOV

Imao je ključnu ulogu u ruskom preuzimanju Krima od Ukrajine 2014. i u pružanju vojne podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu. Rusko ministarstvo obrane imenovalo ga je sredinom siječnja zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, što je najznačajnija u nizu promjena u najvišim ešalonima ruske vojske.

 

 

SERGEJ SUROVIKIN

General ruske vojske poznat i kao general Armagedon sredinom siječnja smijenjen je s mjesta glavnog zapovjednika ,,specijalne vojne operacije’’ u Ukrajini, na kojem je bio samo tri mjeseca. Iznimno je popularan među ruskim vojnicima te mnogi smatraju kako Putinu nije bilo najsretnije rješenje to što ga je maknuo s mjesta zapovjednika jer, s gledišta vojne taktike, nije učinio ništa loše.

JEVGENIJ PRIGOŽIN

Čovjek poznat kao ,,Putinov kuhar“ vlasnik je i osnivač zloglasne paravojne skupine Wagner koju čine ruski plaćenici koji ratuju na prvoj crti bojišnice. Isprva je bio jako blizak Putinu, potom su se odnosi između njih nakratko zahladili te je čak kritizirao neke poteze ruske vojske u Ukrajini, a u posljednje se vrijeme opet smirio te poslušno počeo izvršavati Putinove naredbe.

 

RAMZAN KADIROV

Bespogovorno je odan Putinu, koji ga je 2007. postavio na vlast. Ima moćnu izastrašujuću privatnu miliciju pod nazivom Kadirovci koja nesmiljeno, a ima više od 10.000 pripadnika, ubija po Ukrajini. Skupine za ljudska prava njegove eskadrone smrti optužuju za otmice, mučenja i ubojstva.

Elvis Sprečić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori