Broj digitalnih nomada u Estoniji nadmašuje populaciju grada Tartu

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Od svog pokretanja 2014. godine, revolucionarni program e-rezidencija u Estoniji ima misiju uspostavljanja i njegovanja multikulturalne i međunarodne zajednice. Daje digitalnim nomadima i startup projektima platformu za razvoj poslovanja bilo gdje, istovremeno uvlačeći prihode od poreza i povećavajući broj estonskih firmi. Također nudi neke od najboljih e-usluga i vrlo konkurentan poreski sustav.

Program je godinama postajao sve popularniji, a u rujnu 2022. dočekao je svog 94.892-tog e-stanovnika, što znači da sada ima više e-stanovnika nego cjelokupno stanovništvo Tartua, drugog po veličini grada u Estoniji. Predviđanja sugeriraju da bi do sredine 2023. trebalo biti više od 100.000 e-rezidenata, s oko 1.000 zahtjeva koji se odobravaju svaki mjesec.

Ako su ova predviđanja točna, to će značiti da će broj e-stanovnika biti blizu 10% od ukupnog broja stanovnika Estonije, koji iznosi oko 1,3 milijuna. To čini e-rezidente snažnom grupom stanovništva, što im čak daje glas na političkoj sceni u Estoniji.

E-rezidenti dolaze iz cijelog svijeta, a nedavne sankcije Rusiji stavljaju ukrajinske stanovnike na vrh liste. Poduzetnici iz europskih zemalja poput Njemačke, Španjolske, Turske, Francuske, Italije i Velike Britanije iskoristili su program, kao i oni iz Kine, Indije i SAD.

Nije više udarna vijest da mnogi stručnjaci vjeruju da Estonija ima jedan od najboljih start-up eko-sustava te vrste na kontinentu. Više od trideset godina zemlja je bila usmjerena na stvaranje firmi koje se vrte oko istraživanja i tehnoloških inovacija. Sada ima najviše start-up kompanija i investicija po glavi stanovnika u Europi.

Postoje neke velike tehnološke kompanije koje su započele svoj život u Estoniji – Skype, Playtech, Wise, Pipedrive i Bolt samo su neki značajni primjeri – a te kompanije ne pokazuju znakove usporavanja. Prema ovom izvoru, Playtech, na primjer, nastavlja svoj rast, a 2022. kompanija dodaje dvije istaknute poker opcije svojoj rastućoj mreži iPoker.

Otkako je uspostavljen, program e-rezidencija podržao je stvaranje više od 23.000 novih estonskih firmi. Statistike također pokazuju da 30% estonskih start-up kompanija među osnivačima ima e-rezidente, a 20% estonskih firmi registriranih u poslednje tri godine stvorili su e-rezidenti.

Njegova popularnost i kontinuirani rast svodi se na to da svatko tko želi voditi posao neovisan o lokaciji ili brzo osnovati društvo s ograničenom odgovornošću kojom se može upravljati s bilo kojeg mjesta, donosi očigledne i trenutne koristi. Za mnoge je poduzetnike osnivanje firme u zemlji u kojoj žive skup i dugotrajan proces, ali jednostavna priroda i dobro razvijena infrastruktura i tržište pružatelja usluga e-rezidencije olakšavaju tim start-up kompanijama da razviju svoje poslovanje.

Program e-rezidencija možda je popularan, ali još uvijek se mora usredotočiti na razvoj i rad na svojim uslugama. U pripremi su ulaganja u korisnička iskustva i nove usluge, s planovima da se program učini još dostupnijim i manje vremenski zahtjevnim za poduzetnike koji žele uspostaviti svoje poslovanje unutar digitalnog eko-sustava.

Dok stručnjaci predviđaju da će 2023. broj e-rezidenata premašiti 100.000, program se nada da će dobiti više aktivnih korisnika čije se svakodnevno poslovanje odvija kroz Estoniju. Možda bi u ne tako dalekoj budućnosti startup mogao pokrenuti isključivo e-stanovnik.

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)