Amerika nikad u povijesti nije imala tako stare vođe

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

SAD nikada u svojoj povijesti nije imao tako stare političke vođe kao sada, a u zemlji raste potreba za novom generacijom političara koji neće toliko odudarati od puno mlađe američke javnosti, piše britanski Guardian.

“Amerika nije prošla svoj zenit, ali naši političari jesu”, rekla je bivša guvernerica Južne Karoline Nikki Haley (51) na predizbornom skupu u Charlestonu, na početku svoje kampanje za predsjedničku kandidaturu na izborima 2024. godine.

Rekla je da je potrebno da na scenu stupi “nova generacija” lidera te da će se zalagati za “obveznu provjeru mentalnih sposobnosti političara starijih od 75 godina”.

Guardian podsjeća da američki predsjednik Joseph Biden ima 80 godina, a da će republikanski čelnik Senata Mick McConnell u ponedjeljak napuniti 81 godinu.

Lenny Chen, suradnik analitičke grupe Sveučilišta Stanford, smatra da je Haley rekla ono što mnogi misle, ali se možda boje otvoreno reći – da je potrebno okrenuti novu stranicu i pronaći novu generaciju lidera.

Guardian piše da se gerontokracija polako uvukla u Washington i podsjeća da je Biden izabran u Senat još 1972. godine, a na političkoj sceni je već pola stoljeća.

On je na nedavno održanoj komemoraciji u Bijeloj kući ugostio Billa Clintona, koji je bio predsjednik prije 30 godina, ali je četiri godine mlađi od Bidena, navodi britanski list.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)