Darovala remek-djelo župi ne znajući mu vrijednost

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Malo prije smrti Soledad de Rojas darovala je sliku svojoj župnoj crkvi ne znajući o kojem remek-djelu je riječ…

Župa Sv. Marije Magdalene u Sevilli danas je dom slici španjolskog umjetnika Diega Velázqueza, vodećeg majstora na dvoru Filipa IV., kako to smatraju mnogi veliki slikari španjolskog zlatnog doba.

Sliku je župi 2020. darovala župljanka Soledad de Rojas netom prije no što je preminula, a djelo je bilo okačeno cijeli njezin život iznad kreveta u komu je spavala.

Župnik je za RTVE rekao kako je De Rojas naglasila da je slika bila tamo onog dana kad je došla na ovaj svijet, te je željela da bude tu i kad umre.

Kako je župa planirala restaurirati sliku, stručnjaci su ju najprije pripisivali Franciscu Pachecou. On ne samo da je bio Velázquezov mentor i punac, nego i autor široko rasprostranjene rasprave Arte de la Pintura, udžbenika koji je sadržavao detaljne i sićušne upute za slikare koji su željeli raditi na religijskoj ikonografiji.

Kodificirao je sve važne motive baroknih religijskih slika uključujući kako naslikati Presveto Trojstvo, Bezgrješno začeće i, dakako, samog Krista, uglavnom utemeljeno na Svetom pismu, ali također i na tradiciji i učiteljstvu.

Španjolska inkvizicija koristila se ovim traktatom radi nadzora umjetničkog stvaranja u domenama Španjolskog Carstva.

No, kako je restauracija odmicala, stručnjaci su shvatili da je to djelo samog Velázqueza.

U jednoj lokalnoj televizijskoj emisiji koordinator projekta obnove objasnio je kako se nakon proučavanja materijala, slikovnih sastavnica, tehnike te formalno-stilskih mogućnosti slike – Bogorodica s Djetetom u naručju može ustvrditi da je doista djelo ovog velikog seviljskog majstora.

Odvjetnici su obavijestili župu da trebaju izvijestiti Državni ured za baštinu (Patrimonio Nacional) da sada posjeduju ovo djelo.

Župa planira organizirati posjete ovom djelu Inmaculada de Velázquez putem svoje mrežne stranice.

J.P., KT, /https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)