Vučić više ne vjeruje Dačićevoj koalicijskoj stranci SPS, a ne bi na nove izbore

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je za komercijalnu televiziju pod vlastitim nadzorom TV Pink izjavio da je razgovarao s predsjednikom Socijalističke partije Srbije (SPS), Ivicom Dačićem, koji je koalicijski Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) potvrdio da više nema povjerenja u SPS te da će s njim razgovarati i danas.

Ponašanje ponašanje SPS-a tijekom rasprave o nacrtu plana za Kosovo, čije prihvaćanje kao osnovu za nastavak pregovora između Srbije i Kosova ultimativno zahtijevaju EU i SAD, „znatno narušilo odnose“ naprednjaka i socijalista. Okrivio je socijaliste da je njihov odgovor na napade radikalne nacionalističke desnice na Vučićevu politiku prema Kosovu bio „gromoglasna šutnja“. Opozicija je Vučića i njegovu vlast optuživala za spremnost na odricanje od Kosova kao dijela Srbije.

Zastupnička skupina „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ ima u Narodnoj skupštini Republike Srbije 106 članova, a skupina Dačićeva SPS-a dodaje svoja 23 zastupnika da bi vlada imala većinu od ukupno 250 zastupnika.

„Ništa se ne će dogoditi preko noći, no ono što se dogodilo znatno je narušilo naše odnose“, dodao je. A o pisanju medija da je na sjednici stranačkog vrha naprednjaka rekao da je spreman ići na nove izbore i u oporbu prije nego dopustiti da „partijski i privatni interesi vode državu“, Vučić je u utorak rekao kako ne misli da su „u ovom trenutku izbori dobro rješenje“ za Srbiju. Ustvrdio je kako na stranačkom sastanku nije izgovorio da će se kandidirati za premijera, kako su objavili mediji.

Vučić se trenutno nalazi pri kraju prve godine drugoga petogodišnjeg predsjedničkog mandata  te se ne može se kandidirati za treći mandat.

Promatrači sve što Vučić čini tumače kao beskrupulozne manevre bez repa i glave koji imaju za cilj kupovinu vremena u procesu pregovora o normalizaciji odnosa s Kosovom i u uvođenju sankcija Rusiji. I na jednomu i na drugomu sada ultimativno inzistiraju zapadne sile. Njegov je cilj stvaranjem političke zbrke pokazati Zapadu da ima prejake otpore u zemlji kako ne bi navukao sankcije Srbiji niti joj zatvorio perspektivu pridruživanja Europskoj uniji odnosno prekinuo dotok raznih vrsta financijske, političke i druge potpore od EU-a i država članica. Sve što bi išlo u smjeru formalnog ili faktičnog priznanja Kosova kao samostalne države moglo bi njega i njegovu stranku koštati političke budućnosti u zemlji u kojoj izrazito prevladava otpor priznanju Kosova i protivljenje uvođenju sankcija Rusiji. Takvo raspoloženje i on je čitavo desetljeće podgrijavao radikalnom politikom, retorikom i propagandom medija koji su pod njegovom kontrolom. Okrivljivanje inače lojalnoga Dačića služi mu za prebacivanje krivnje za vlastito popuštanje prema Kosovu na sve druge, za prikrivanje vlatite odgovornosti i za jačanje percepcije o sebi među domaćom publikom kao velikom srpskom rodoljubu na kojeg pritišću sa svih strana, i izvana i iznutra, dok on “izgara” i “krvari” za Srbiju, a zapravo tako održava i učvršćuje svoju autokratsku vlast.

Povezani sadržaj:

Z. Gavran: Srpskim samozavaravanjima o budućnosti „srpskog“ Kosova noge su naglo potkresane

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)