Orbanova vlada izgubila bitku protiv inflacije pomoću ograničavanja cijena

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Na kraju prošle godine inflacija je u Mađarskoj dosegnula visokih 24 posto – najvišu stopu u Europskoj uniji, koja je bila u prosjeku 10,4 posto u usporedbi s prosincem 2021., javili su strani mediji. Mjere koje je poduzimala vlada i središnja banka pokazale su se neuspješnima.

Mađarska ima i dalje svoju vlastitu valutu, forintu, nije se odlučila ući u europodručje. Središnja je banka podignula nominalnu kamatnu stopu na visokih 13%, dok su realne kamatne stope ostale u minusu, zato što je 13% porasta glavnice u jednoj godini manje od obezvrjeđivanja novca, koje je dosegnulo 20 posto na godišnjoj razini. Premijer Orban zaobišao je parlament kako bi napuhao proračunske izdatke. No najveći promašaj bilo je nametanje kontrole cijena.

U veljači 2022. vlada je odredila da najviše cijene živežnih namirnica ne smiju biti više nego što su bile u listopadu 2021. Tijekom godine, kako je inflacija rasla, Orbanova vlada proširila je ograničavanje cijena na ogrjev i energente te ograničila kamata na zajmove. Posljedice su bile masovne nestašice raznih roba, uskraćivanje zajmova i strašan neuspjeh u obuzdavanju inflacije.

Britanski specijalizirani tejdnik The Financial Times izvijetio je da je ograničavanje cijena goriva, koje su učinjene najnižima u EU-u, dovelo s krajem prosinca do smanjenja uvoza nafte do točke na jednu trećinu redovitih količina kojima se opskrbljuju kupci. Nacionalna naftna kompanija MOL rekla je tada vladi da  više ne može ni na koji način ne može udovoljiti potražnji. Suočen s nestašicom goriva za automobile i druge potrebe, Orban je na kraju morao posve ukinuti ograničenja na goriva.

Nixonova vlada nije u razvijenim i moćnim Sjedinjenim Državama g. 1973 uspjela nametanjem ograničenja na rast cijena zaustaviti inflaciji niti što riješiti, podsjeća Washington Examiner. A kada je zatim bila primorana ukinuti ograničenja, došlo je do proloma inflacije, koji je zemlju gurnuo u najgori oblik kombinacije smanjenja rasta i rasta cijena – u „stagflaciju“. Takvo stanje potrajalo je sve do druge polovine 1980-ih, kada je predsjednik Reagan uz pomoć vrlo sposobnog šefa Federalnih rezervi Paula Walckera uspio riješiti razornu ekonomsku krizu putem poreznog i monetarnog stezanja. „Ako vlada koja ima tiskaru svjetske pričuvne valute nije mogla pomoću kontrole cijena ubiti inflaciju, tada nema načina da bi to mogla vlada u Mađarskoj“, zaključuje Washington Examiner od 31. siječnja.

Povezani sadržaj:

Deutsche Welle: Hoće li nas nakon korone onda lupiti i inflacija?

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)