ŠIROKI BRIJEG: Počinju ”Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

U Širokom Brijegu uobičajeno će početkom veljače. ove godine od 3. do 7., biti održani “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. 

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg. 

Vicepostulator će 3. veljače u 10:00 sati, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji.

Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.184 osobe, a iz ŽZH 7.009. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio ‘‘Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk”, a ŽZH ”Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”.

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U 17:30 sati je molitva krunice, a u 18:0000 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda don Ante Čarapina, župnik u Grljevićima (3-ica ubijenih), sutradan fra Josip Mioč, župnik u Drinovcima (7-ica ubijenih), a preksutra fra Velimir Bagavac, župnik na Čerinu (4-ica ubijenih), piše ljportal.com.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na ”XII. natječaju Stopama pobijenih” s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Na sami dan Obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16:00 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

U nedjelju, 5. veljače, u 17:00 sati očekuje se dolazak sudionika ”Mimohoda sjećanja” koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo