DRUGI PIŠU**: Telegram: “AP” u dopisivanju Rimac i Žalac o projektima kojima se bavi sud mora da je Andrej Plenković!

Vrijeme:4 min, 55 sec

 

Istražitelji su prijeporne poruke priložili kao dokaze u kaznenim postupcima protiv dvije posrnule HDZ-ovke

Iz poruka koje su pronađene u mobitelu bivše HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac proizlazi da je o golemim projektima koji su sada završili na optužnicama razgovarala i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Sama Rimac to je potvrdila u svom iskazu nakon uhićenja, a istražitelji dodatne dokaze imaju i u njezinim porukama. Dio tih poruka razmijenila je i s bivšom kolegicom, ministricom Gabrijelom Žalac.

I dok obje u porukama spominju tek inicijale AP, s obzirom na cjeloviti sadržaj poruka i vrijeme u kojem su one napisane, prilično je jasno na koga misle. Rimac je pritom inicijale AP koristila i u komunikaciji s Milenkom Bašićem, vlasnikom tvrtke C.E.M.P. čiji je projekt vjetroparka Krš-Pađene gurala. A iz optužnice podignute za tu aferu nedvojbeno proizlazi da je AP upravo premijer.

Kako piše u spomenutoj optužnici, Bašić je od Rimac u siječnju 2019. tražio da “pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića”. U to vrijeme nastojali su osigurati golemi kredit kojim bi Hrvatska banka za obnovu i razvoj podržala vjetropark, no to nije išlo lako jer je uprava HBOR-a tražila velika jamstva. Kada je Bašić 12. siječnja 2019. u 12:30 sati kontaktirao Josipu Rimac ona mu je, stoji u optužnici, uzvratila porukom: “Još traje. Samo kratko sam s AP”.

Mali noćni razgovori o AP

Inicijale AP istražitelji su uočili u porukama što su ih razmjenjivale dvije visokopozicionirane HDZ-ovke još u studenome 2017. godine. U sitne noćne sate sredinom tog mjeseca njih dvije komentiraju odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koja je poništila prvi natječaj za nabavku skupog softvera.

Odluka je donijeta nekoliko tjedana ranije, ali se, kako zaključuje europsko tužiteljstvo, Žalac očito nije mirila s tim. Bila je, sumnja se, odlučna da unosni ugovor s njezinim ministarstvom sklopi upravo Mladen Šimunac, konzultant s kojim je bila u prijateljskim odnosima. Kasnije su svi uhićeni. “…Ali gle.. Ovo će biti po mom… Što prije”, citira se u optužnici poruka što ju je Gabrijela Žalac poslala Josipi Rimac.

Smradexi, gadovi, pojma nemaju

Zatim slijede poruke u kojima su Žalac i Rimac ismijavale svoje kolege, ali i članove DKOM-a, nazivajući ih ‘smradexima’. “Pojma oni nemaju”, piše Rimac, a Žalac odgovara: “Ne, a misle da su bogovi”.

U nastavku tog razgovora spominju i mogući dolazak Josipe Rimac u Ministarstvo uprave gdje joj je ondašnji ministar Lovro Kušćević namijenio ‘zadnji ured’.

“Tako ti je Lovre mene dočekao… bacio me u zadnji ured na dnu hodnika izvan kabineta.. ali nakon misec dana kad je shvatio da mu mogu odradit više nego svi savjetnici i kabinet.. sad kao on bi da biram ured.. ja kažem meni tamo super.. Ej.. znanje mi ne može uzet niti jedan, a ni mrežu poznanstava.” Žalac se na to nadovezuje porukom: “Svi su gadovi.. E upravo to”.

Žalac i Rimac Plenkovićev izbor

Rimac je te večeri kad je čavrljala sa Žalac napisala i poruku iz koje se može više nego jasno zaključiti tko je AP: “Pitao me AP kako me je Lovre dočeka, ja kažem sve ok to nije tvoja briga”.

Ovu poruku treba staviti u vremenski kontekst: Josipa Rimac imenovana je državnom tajnicom na sjednici Vlade RH održanoj 14. rujna 2017. godine. Bilo je to, dakle, svega dva mjeseca prije ovog razgovora s Gabrijelom Žalac. Žalac je pak na ministarsku funkciju postavljena još u listopadu 2016. godine. Smijenjena je u srpnju 2019. nakon što je Telegram otkrio aferu softver.

Obje su dakle u najvišu politiku ušle u mandatu Andreja Plenkovića, odnosno upravo je njegova Vlada donijela odluke da se one postave na dužnosti u ministarstvima.

‘AP ne bi dopustio rošade’

Da je, dakle, sasvim neupitno zaključivati da je AP upravo Andrej Plenković proizlazi i iz nastavka komunikacije pronađene u mobitelu Josipe Rimac. Naime, Žalac ju zove da dođe u njezino ministarstvo.

“Dok oni smisle mi gotove… Dođi kod mene! Jebale bi im sve od reda…Ajooooj.. Ju.. I ju ju.. A fine”. Rimac joj na to uzvraća da AP ne bi to dozvolio. “Ne bi AP pustio sad rošade”, napisala je Rimac, a Žalac je dosta samouvjereno uzvratila: “Pustio bi on pustio”.

Ovdje valja podsjetiti da je u lipnju 2017., dakle svega par mjeseci ranije, Andrej Plenković rekonstruirao svoju Vladu. Naime, nakon čuvene smjene Mostovih ministara morao je imenovati nove suradnike. Dvije HDZ-ovke imale su različita mišljenja o mogućim novim rošadama, no unatoč tome Josipa Rimac zaključuje: “I ovako smo ubojite. Kad se vrneš idemo na večeru da posložimo sve pa će oni vidjet… Kad bi oni mogli kombinirat procese kao mi, u državi bi bilo blagostanje.. Oni ne mogu radit više od jedne radnje. Ni nju ne rade kvalitetno. Sve liši jebači”.

Koliko je moćan AP?

U jednoj od idućih poruka Žalac zaključuje: “Treba njima niz dlaku gladiti… I radit kurvanjski posao”. Još se malo nakon toga međusobno bodre, a onda Rimac ponovno spominje AP. “Sutra dogovori sa AP i složimo mi kontru”. Očito nastavljaju dalje o odluci DKOM-a koja je bila negativna za Žalac i njezinu prvotnu ideju o nabavci skupog softvera, kao i ulozi AP u tome.

“Već je on odmah rekao… Ali sam ljuta što je dozvolio ovo.. Jebote Josipa… Bezveze”, ogorčena je Žalac. Rimac joj nakon toga objašnjava kako “ne može sama”, ali i da ima “mrežu za pokrit sva područja”. Spomenule su i ondašnjeg šefa DKOM-a, Gorana Matešića.

“Da sam znala za ovo ne bi prošla žalba, ja bi Matešića riješila… I uvik sam svima rješavala”, priznaje Rimac na što Žalac rezignirano uzvraća: “E jbg sad”. “A imamo posla.. Ispravit ćemo i ovo…bit će to još slađa pobjeda”, zaključuje na kraju ovog podužeg razgovora Josipa Rimac.

 

ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ/Telegram.hr/https://www.telegram.hr/Hrvatsko nebo

DRUGI PIŠU**  Mišljenja iznesena u sadržaju, tekstu, kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija, autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)