Al Jazeera: Kineske kompanije slabe dominaciju Zapada u industriji oružja

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Kineske kompanije za proizvodnju oružja ostvaruju najbržu stopu rasta u odnosu na ostale proizvođače, piše Ayoub al-Rimi na portalu Al Jazeera od 20. siječnja. Američke kompanije za proizvodnju oružja zauzimaju prvih pet pozicija, dok je 40 američkih kompanija ostvarilo u 2021. prodaju oružja u vrijednosti od 299 milijardi dolara. Rusija je jedan od najvećih izvoznika dijelova oružja u svijetu.

 

Ekonomska kriza u svijetu nije utjecala na trgovinu oružjem, budući da se vratila u svoje zlatne dane od 2021. Po izvještaju stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), 100 svjetskih kompanija za proizvodnju oružja povećale su svoju proizvodnju za 1,9 posto tijekom 2021. u odnosu na 2020. godinu.

Po izvještaju SPIRI-ja, 100 najvećih kompanija za proizvodnju oružja ostvarilo je prodaju od 592 milijarde dolara u 2021. godini, čime su zabilježile rast sedmu godinu zaredom, postupno se vraćajući u fazu prije pandemije koronavirusa, kada su te kompanije ostvarivale stopu rasta od 3,7 posto.

Po prognozama stručnjaka SPIRI-ja, industrija oružja bilježit će tijekom 2022. i 2023. zbog rata u Ukrajini kontinuiran uspon, ali će se suočiti s krizom u lancu opskrbe, s obzirom na to da je Rusija jedan od najvećih izvoznika dijelova oružja u svijetu.

Zanimljivo je da podatci Instituta pokazuju snažan ulazak kineskih kompanija za proizvodnju oružja na listu deset najvećih proizvođača oružja u svijetu. Unatoč kontinuiranoj američkoj dominaciji u tom sektoru, brojke pokazuju da se kineske kompanije sada posebno natječu s evropskim kompanijama.

Američka dominacija

Američke kompanije za proizvodnju oružja zauzimaju prvih pet pozicija u sektoru proizvodnje oružja, dok je 40 američkih kompanija ostvarilo prodaju oružja u vrijednosti od 299 milijardi dolara u 2021.

Lockheed Martin prednjači među svjetskim proizvođačima oružja, a u 2021. godini ostvario je prodaju od 60 milijardi dolara. Ta američka kompanija smatra se gigantom u proizvodnji ratnih aviona u svijetu, jer je zaslužna za proizvodnju modernih aviona F-35.

Drugo mjesto na ljestvici zauzima kompanija Raytheon s prodajom od 41 milijardu dolara. Spada u najvažnije svjetske kompanije za proizvodnju obrambenih sustava, a zaslužna je za proizvodnju obrambenog sustava Patriot.

Na trećem mjestu nalazi se kompanija Boeing, koja je 2021. ostvarila prodaju od 33 milijarde dolara prodajom svega što je vezano za vojno zrakoplovstvo, sustave za rano upozoravanje i radare.

Na četvrtom je mjestu Northrop Grumman, koji je u 2021. godini ostvario 29,8 milijardi dolara od prodaje oružja. Ta američka kompanija najveća je korporacija za izgradnju nosača zrakoplova i za gradnju nuklearnih podmornica te će imati veliku ulogu u sklopljenom dogovoru između SAD-a i Australije za izgradnju nuklearnih podmornica.

Peta kompanija na ljestvici jest General Dynamics, koja je u 2021. ostvarila prodaju od 26,3 milijarde dolara. Najveći je proizvođač aviona F-16, pored toga što proizvodi brojne ratne brodove za američku mornaricu.

Snažan ulazak Kine

Uz izuzetak britanske kompanije BAE, koja zauzima šesto mjesto na listi, nakon što je 2021. ostvarila prodaju od 26 milijardi dolara, ostale kompanije na popisu top deset svjetskih kompanija za proizvodnju oružja jesu kineske kompanije.

Po klasifikaciji SPIRI-ja, od sedmog do desetog mjesta drže kineski proizvođači, što je neuobičajena situacija barem u proteklom desetljeću, kada su dominirale isključivo zapadne kompanije.

Na sedmom mjestu liste kompanija za proizvodnju oružja nalazi se NORINCO koja je 2021. godine prodala vojnu opremu u vrijednosti od 21 milijardu dolara. Smatra se najpoznatijom kompanijom za proizvodnju oružja u Kini, a više puta je bila pod američkim embargom i sankcijama pod izgovorom da Iranu dostavlja raketnu opremu. Riječ je o specijaliziranoj kompaniji za proizvodnju raznih vrsta lakog i teškog naoružanja.

Na osmom je mjestu AVIC, kineska korporacija za avio-svemirsku industriju koja je u punom vlasništvu kineske vlade. Tokom 2021. godine ostvarila je 20 milijardi dolara prodaje.

Na devetom mjestu se nalazi CASC, kineska kompanija za nauku i svemirske tehnologije. U godini 2021. ostvarila je prodaju oružja u vrijednosti od 19 milijardi dolara i glavni je dobavljač strateških projektila za kinesku vojsku.

Kineska kompanija CETC deseta je u svijetu, a ostvarila je prodaju oružja od 14 milijardi dolara. Kompanija je na crnoj listi ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država, a godine 2020. bila je pod sankcijama američkog State Departmenta zbog uplitanje u sukob u svezi s Južnim kineskim morem.

Kineske kompanije za proizvodnju oružja ostvaruju najbržu stopu rasta u odnosu na ostale proizvođače oružja u svijetu, jer su zabilježile rast od šest posto tijekom 2021. Ukupna prodaja osam kineskih proizvođača oružja u istoj toj godini iznosila je više od 101 milijardu dolara.

Također, Kina trenutno posjeduje najveću kompaniju za proizvodnju vojnih brodova na svijetu.

 

Al Jazeera/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)