Srbija pod političkom uzbunom zbog ultimatuma zapadnih sila

Vrijeme:4 min, 59 sec

 

Srbija se našla pod političkom uzbunom nakon što su u petak poslije podne petorica zapadnih predstavnika predsjednika Vučića suočila s ultimativnim zahtjevom da prihvati francusko-njemački plan, iza kojeg je stala Europska unija, normalizacije odnosa Srbije s Kosovom. Čini se da plan za sada ne predviđa priznavanje Kosova, nego prestanak blokiranja ulaska države Kosovo u UN i druge međunarodne organizacije. Za ponedjeljak je sazvana sjednica srbijanske vlade, na koju je pozvan i Vučić, koji se požalio javnosti da su se svi opet urotili protiv Srbije te najavio da će se nakon sjednice vlade obratiti javnosti.

Iako su pregovori petorke najprije s predsjednikom kosovske vlade u Prištini Albinom Kurtijem, a zatim i s predsjednikom Srbije Vučićem vođeni u tajnosti i u punoj diskreciji, beogradski mediji već su u petak javljali da Srbiju čeka ultimatum. Ona bi trebala ili prihvatiti francusko-njemački prijedlog, čija posljednja verzija nije poznata javnosti, ili očekivati sankcije EU-a. One bi mogle uključivati zaleđivanje europskih sredstava iz pretpristupnih fondova, uvođenje viza za državljane Srbije, a možda i ekonomske sankcije, što bi moglo biti povezano s dosadasšnjim izbjegavanjem Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Srbija 60 posto svoje ukupne robne razmjene sa svijetom ostvaruje s državama članicama EU-a.

Kurti i dalje ne popušta, Vučić, čini se, popustio

U petorci koja je u petak posjetila Vučića u Beogradu bili su izaslanik američkoga ministarstva vanjskih poslova Gabriel Escobar, posebni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i, prvi put talijanski izaslanik, Francesco Tallo. Petorka je od Kurtija očekivala „bolje razumijevanje“ za europski prijedlog o normalizaciji odnosa, rekao je nakon sastanka u Prištini Lajčak, kako je prenio Radio Slobodna Europa. Razgovor s Kurtijem bio je „iskren i otvoren“, ustvrdio je on, ne želeći o njemu ništa više reći.

Izrazom o nedovoljnom „razumijevanju“ na koje su naišli kod Kurtija kaže se zapravo da on i dalje odbija pristati na formiranje zajednice općina sa srpskom etničkom manjinom, tzv. „Zajednice srpskih općina“, u sjevernom Kosovu, a možda i u drugim dijelovima zemlje.

Beogradske „Večernje novosti“ već su prije dolaska petorke u Beograd najavile na svom portalu da će Vučića diplomati SAD-a i EU-a „suočiti s ogoljenim ultimatumom koji se tiče statusa Kosova“, a koji se „oslanja na famozni plan Macrona i Scholza“. List je, ne navodeći izvor, tvrdio da je visoko diplomatsko izaslanstvo spremno „bez uvijanja pred svog domaćina staviti konkretan zahtjev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti s posljedicama koje ne isključuju sankcije, pa i teže poteze“.

Pod „težim potezima“ vjerojatno se misli na blokiranje pristupnih pregovora s ciljem ulaska Srbije u EU.

Vučić se tijekom petka sastao s patrijarhom Porfirijem i „vladikama“ (biskupima) SPC-a te ih upoznao „sa svim mogućim izazovima koje donosi posjet zapadnih emisara“, naveo je isti portal, dodavši da su poslije petnaestominutnog zajedničkog sastanka Vučić i patrijarh „razgovarali u četiri oka“.

Sarrazin: Srbija ne može postati članicom Europske unije bez priznanja Kosova, ali ni bez slobodnih medija i demokracije

Političku buru izazvala je u Srbiji već u četvrtak dva događaja. Prvo su Vučića ekipno posjetili i s njim razgovarali veleposlanici Njemačke u Beogradu, Tirani, Sarajevu, Skopju, Podgorici i Prištini. A posebni izaslanik njemačke vlade Manuel Sarrazin beogradskim je medijima istodobno izjavio da Srbija ne može postati članicom Europske unije bez priznanja Kosova, ali ni bez slobodnih medija i demokracije. On je za list Nova rekao da će pred kraj normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kada Srbija odluči pridružiti se EU-u, priznanje nezavisnosti Kosova biti sastavnim dijelom tog procesa.

Prozapadni beogradski tjednik „Vreme“ iznio je u subotu ocjenu da je „u igri trenutno, vjerojatno, ’samo’ odustajanje Beograda od aktivnog suprotstavljanja tomu da Kosovo dobije sjedalo u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama“.

Vučić je u petak, nakon spomenutog sastanka s petorkom, rekao da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom. No uzbunu je danas, u subotu, izazvala njegova video-poruka na Instragramovu nalogu budućnostsrbijeav, gdje je rekao da je „jučer bio jedan od najtežih dana za Srbiju“, da „ćemo imati mnogo muka i problema s kojima ćemo se suočiti u budućnosti“ i da im je „zato potrebno jedinstvo”. Požalio se da su se zapadni predstavnici ujedinili protiv Srbije, „sve suprotno onomu što su govorili prije svega nekoliko dana…“

„Na žalost“, nastavio je, „oni su i ovaj put izabrali ići protiv Srbije. Njima i svim međunarodnim predstavnicima, a prije svega vama, poštovani građani Srbije, govorit ću o svemu, o svim temama, o svim problemima s kojima se suočavamo i o izborima koji su pred nama u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Srbiju ćemo očuvati, obraniti. Živjela Srbija!”

Dveri: Dijalog o Kosovu zalediti do završetka rusko-ukrajinskog rata

Već njegove prethodne izjave izazvale su buru u desno-nacionalističkoj oporbi. Tako je stranka Dveri Boška Obradovića izjavila da se Vučić bez odobrenja Skupštine nije smio suglasiti s prijedlogom te zatražila da Vučić u Skupštini objasni s kojim se to „opasnostima i izazovima” država može suočiti te da kaže je li prijedlog zapadne petorke „de facto i ultimatum“, a ako jest – zašto je Vučić uopće pristao razgovarati o njemu i pristao provesti ga. Dveri ujedno traže da se dijalog o Kosovu zaledi do završetka rusko-ukrajinskog rata; njihov je stav da do tada „ništa ne treba potpisivati“.

Narodna stranka Vuka Jeremića ocijenila je u subotu da Vučić „priprema javnost za kapitulaciju prihvaćanjem ’koncepta i primjene’ sporazuma o Kosovu“. To po mišljenju te stranke podrazumijeva pristanak Srbije na jednakost u međunarodnom prostoru sa samoproglašenim Kosovom.

S lijeve strane, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da Vučić što prije prihvati Macron-Scholzov prijedlog sporazuma o međusobnim odnosima Srbije i Kosova. „Vučić mora prestati igrati se s budućnošću Srbije i njezinih građana neodlučnom politikom i mora spasiti Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja“, priopćio je LSV.

Povezani sadržaj:

Z. Gavran: Hoće li ’Srbadija’ naplatiti Vučiću što ju je varao glede Kosova?

 

Hrvatsko nebo