Hoće li SDA poštovati parlamentarnu većinu?

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Nakon što je ovoga tjedna konstituiran novi saziv federalnog Doma naroda, korak smo bliže uspostavi nove Vlade ovog entiteta. No i taj proces bi se mogao odužiti budući da SDA zajedno s DF-om ima većinu u bošnjačkom Klubu naroda, što će biti ključno pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH koji svojim potpisom imenuju novog mandatara za sastav Vlade.

Izaslanik SDP-a u federalnom Domu naroda Arman Zalihić nada se kako će SDA poštovati parlamentarnu većinu, te da neće blokirati proces imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

„Sada je na redu ovaj proces o kojem se puno pričalo posljednjih mjeseci, a to je da će Klubovi naroda predložiti predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH koji trebaju dati mandat za sastavljanje Vlade novom mandataru. Hoće li tu biti blokade pošto SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka vidjet ćemo. Nadam se da će poštovati parlamentarnu većinu i činjenicu da nisu dio te većine, tj. da će biti oporba u ovom mandatu. Međutim, ako i bude blokada na vrijeme ćemo znati reagirati i otkloniti takve stvari“, kazao je izaslanik u federalnom Domu naroda Arman Zalihić.

Novoimenovani predsjednik Kluba Hrvata Damir Džeba smatra kako je moguće do kraja siječnja završiti proces imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije.

„Procedura vam je poznata, 25. siječnja je zakazana sjednica Zastupničkog doma, a iza toga već 27. ovog mjeseca trebali bi imati i sjednicu Doma naroda. Ako bi ove procedure pravilnog kandidiranja bile završene, ja se nadam kako ćemo do kraja mjeseca završiti cijeli ovaj proces“, istaknuo je predsjednik Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda Damir Džeba.

Novinar Jurica Gudelj smatra kako će izvršnu vlast na razini Federacije biti teško složiti, iz razloga što nitko ne želi surađivati sa SDA.

„Svi politički akteri u BiH svim silama žele izbjeći SDA. Međutim, pravila za uspostavu izvršne vlasti u Federaciji su takva kakva jesu i čini se kako će biti jako teško zaobići SDA i mislim da tu hrvatska strana treba postupiti principijelno. Ne trebaju zazivati intervenciju Međunarodne zajednice zbog toga što bi se u idućem izbornom ciklusu stvari mogle obrnuti jer znamo da se bošnjačka većina vrlo brzo sklapa što smo gledali posljednjih 20 godina“, rekao je glavni urednik portala dnevnik.ba Jurica Gudelj.

Kada je riječ o mogućim blokadama Zalihić u tom slučaju očekuje ponovnu intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Očekujemo da visoki predstavnik štiti ono što mu je zadatak, da u slučaju blokada institucija države otkoči te procese jer znamo da je Ustav Bosne i Hercegovine dio Mirovnog sporazuma i da nije najsretnije rješenje. Zato i postoji visoki predstavnik da otkoči procese u svakom trenutku kada netko pokuša blokirati institucije“, poručio je Arman Zalihić.

Vrijeme pred nama pokazat će hoće li visoki predstavnik ponovno intervenirati. Neka od mogućih rješenja je privremena odluka kojom bi promijenio način izbora predsjednika i potpredsjednike Federacije, ili odluka da samo jedan potpredsjednik daje suglasnost za mandatara Vlade Federacije.

rtv-hb.com/ https://rtv-hb.com/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)