TURSKI PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE ERDOGAN/Švedska i Finska moraju izručiti 130 terorista žele li u NATO

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Švedska i Finska moraju Turskoj izručiti do 130 “terorista” prije nego što turski parlament potvrdi njihov zahtjev za pridruženje NATO-u, rekao je u ponedjeljak predsjednik Tayyip Erdogan.

Dvije su zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u a to mora potvrditi svih 30 članica Saveza.

Turska je posebice istaknula Švedsku kao državu koja mora zauzeti jasan stav protiv osoba koje Ankara smatra teroristima, a većinom se radi o kurdskim militantima.

Ankara tu skupinu također krivi za pokušaj državnog udara 2016.

Švedska i Finska su u lipnju 2022. s Turskom potpisale sporazum o izručenju traženih osoba kako bi premostile prigovore Ankare i pridružile se NATO-u.

“Rekli smo im, ako nam ne predate teroriste, vaš zahtjev u parlamentu neće proći”, rekao je Erdogan aludirajući na zajedničku konferenciju za novinare u studenom sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Turski predsjednik traži izručenje oko 130 “terorista”.

Ankara je prošli tjedan osudila video montažu koju je napravila skupina bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom predsjednika Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se “diktatorom”.

Dvije zemlje su obećale da će deportirati ili izručiti osumnjičene za terorizam, oslanjajući se na turske obavještajne podatke i zakone EU-a.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin u subotu je upozorio da vrijeme istječe te da bi parlament, ako dvije zemlje ispune obećano, njihove zahtjeve ratificirao prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u svibnju.

Kalin smatra da Turska od Švedske ili Finske “ne traži ništa što nije u skladu s njihovim zakonom” te dodaje da je Ankara “vrlo realna”.

Kristersson je pak ranije u ponedjeljak rekao da je njegova zemlja u “dobroj poziciji” glede ratifikacije Turske za članstvo u NATO-u.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo