Turković na sastanku sa šefom diplomacije Turske zaprijetila destabilizacijom BiH ako se ne formira široka “probosanska koalicija”

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj.

Turković je na tet a tet sastanku razgovarala s Mevlutom Cavusogluom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske, nakon čega je održan susret delegacija dva ministarstva. Na konferenciji za novinare nakon susreta u Ankari, ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo što je gost ministra Cavusoglua, dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je mala zemlja hrabrih ljudi, koja posebno cijeni prijateljsku i partnersku podršku koju joj nesebično ukazuje turski narod, pod liderstvom predsjednika Reccepa Taipa Erdogana. Jačanje Turske, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki drugi napredak nas raduje – navela je Turković.

Tijekom sastanka posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata, uključujući i izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– U 2021. godini Turska je bila drugi najveći investitor u BiH. Naravno, ekonomsku suradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju s turske strane. Komplicirano unuturanje uređenje i složena politička situacija u BiH otežava ekonomsku suradnju. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i imamo vrlo sadržajne odnose na svim razinama – dodala je.

Republika Turska, kako je istakla, ima važnu i konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu kroz investicije, ali i obnovu kulturnih veza. Istakla je snažnu podršku Turske na euroatlanskom putu BiH.

– Povijest povezuje naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u EU i NATO savezu. Prema nekim istraživanjima u Turskoj živi više od šest milijuna Bošnjaka koji imaju porijeklo iz BiH. To je ogromno bogatstvo veza koje se ne smije zanemariti – poručila je ministrica.

Geopolitičke promjene u svijetu, posebno u Europi kako je rekla, utječu i na situaciju u našoj zemlji.

– BiH se nalazi na prekretnici i bez formiranja stabilne i široke probosanske koalicije i nastavka reformi ćemo skliznuti u destabilizaciju i nazadak. Sve to ukazuje da ulazimo u dodatno neizvjestan politički period. Uz jaku Tursku je i zapadni Balkan sigurniji i jači. Posebnu važnost pridajemo Antalija Forumu koji je našao put da objedini različite interese zemalja zapadnog Balkana i da na taj način doprinese sigurnosti čitave regije – poručila je ministrica Turković.

Ministar Cavusoglu je, između ostalog, poručio kako će Republika Turska nastaviti podržavati BiH i njene interese te aktivno raditi na povećanju trgovinske razmjene. On je dodao da Turska smatra da BiH treba i može formirati vlast nakon izbora bez stranog uplitanja. Također, uputio je poziv ministrici Turković da sudjeluje na ovogodišnjem Antalija Forumu, navodi se.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori