Featured Video Play Icon

SRPSKI POVJESNIČAR RAKOVIĆ/Uspostaviti redovito stanje ujedinjenjem Srbije, Republike Srpske i Crne Gore

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Srpski povjesničar i ideolog “srpskog sveta” Aleksandar Raković, kojemu je zabranjen ulazak u BiH, predložio je prekrajanje granica u regiji kroz stvaranje “jedinstvene srpske države”, koju bi činili dijelovi Bosne i Hercegovine, Srbija i Crna Gora.

Raković je gostujući putem video linka iz Beograda na RTRS-u, predložio ukidanje Crne Gore, ali i, kako je kazao, razdruživanje u Bosni i Hercegovini po čehoslovačkom modelu.

On je, komentirajući Dan RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, kazao da treba ponovo uspostaviti redovito stanje “ujedinjenjem Srbije, Republike Srpske i Crne Gore u jedinstvenu srpsku državu“.

– To je pravedno rješenje, legitimno rješenje i nitko nam ne može osporiti da o tome govorimo, mislimo i pišemo. Tijekom 2023. ćemo se još više približiti tom cilju. Negdje ćemo ka njemu ići dugim, a negdje sitnim koracima. Budimo strpljivi i istrajni – pojasnio je Raković svoje teze.

Prema Rakovićevim tezama BiH je “nametnuta tvorevina koja nije odgovorila izazovu vremena i potrebno je da se razdruži po češko-slovačkom modelu“, dok je Crna Gora privremeno odcijepljena republika u kojoj treba riješiti srpsko crkveno i etničko pitanje tako da ne bude u njoj Crnogoraca.

Raković je kazao da će razdruživanje BiH biti blagotvorno za demokratsku emancipaciju muslimanskog stanovništva i da je to i za njih najprogresivnije rješenje, da je samo ujedinjenje iz 1918. redovito stanje za Srbe i da „trenutno živimo u nereditom stanju“.

– To će ubuduće biti dominantna matrica srpstva u Crnoj Gori, posebno od kada je na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije. Svaki dualizam ili trijalizam je koban za Srbe. Ne treba davati nikakve opcije za odabir: Srbija ili Crna Gora, srpska ili tzv. crnogorska nacija, ćirilica ili latinica, Beograd ili Banjaluka ili Podgorica. Srbi su samo Srbi. I točka – naveo je Raković.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)