KANDIDAT SDA ZA GRADONAČELNIKA NOVI PRST U OKO HRVATIMA: Na čelo bi Bihaća, a sudi mu se za ubojstvo Vlade Šantića

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Vodeća bošnjačka stranka SDA kandidirala je ratnog zapovjednika Armije BiH Hamdiju Abdića Tigra za novog gradonačelnika Bihaća iako se protiv njega još uvijek vodi sudski postupak vezan uz likvidaciju generala HVO-a Vladu Šantića iz 1995. godine te je višestruko kompromitirana osoba zbog niza presuda za nasilje, pa čak i krađu te razbojstvo, piše Večernji list BiH. To je moguće zbog vrlo čudnih zakonskih odredbi u BiH za različite razine vlasti. Naime, u slučaju da je SDA kandidirao Tigra za državnog ministra, on ne bi mogao proći sigurnosnu provjeru za tu dužnost zbog zakonskih odredbi kojima se inzistira da se dostave potvrde o nekažnjavanju, ali i dokaz da se protiv njega ne vodi sudski postupak. No u slučaju kandidature za gradonačelnika takva obveza očito ne postoji.

Bućkuriš od propisa

Na izvanredne izbore za gradonačelnika Bihaća, koji su raspisani za 5. veljače, prijavila su se tri stranačka i dva neovisna kandidata. To se dogodilo zato što je prvi čovjek grada na Uni u proteklih šest godina Šuhret Fazlić prihvatio mandat u Skupštini Unsko-sanske županije, koji je osvojen na nedavnim općim izborima u Bosni i Hercegovini. Među kandidatima je Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) za potencijalnog Fazlićeva nasljednika kandidirao Elvedina Sedića. Stranku demokratske akcije (SDA) na predstojećim izborima za bihaćkog gradonačelnika predstavljat će Hamdija Abdić, dok je pak predsjednik Gradskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bihać Adnan Habibija također potvrđen kao kandidat na prijevremenim izborima za gradonačelnika. Osim ova tri stranačka, Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je i dva neovisna kandidata za gradonačelnika Bihaća. Prvi je trenutačni ravnatelj Javnog poduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić te dugogodišnji zaposlenik Gradske uprave Bihać Damir Đug.

Jastreb SDA je uoči općih izbora prijetio i ratnom opcijom, sve suprotno onome što je potrebno Bihaću ili bilo kojoj drugoj sredini. Posebno je problematično to što on posve sigurno stoji iza otmice nakon koje je na mučki način ubijen general Hrvatskoga vijeća obrane Vlado Šantić te su teško poremećeni odnosi saveznika Hrvata i Bošnjaka. A njemu se još uvijek sudi za taj nerasvijetljeni slučaj ratnog zločina koji se dogodio potkraj rata 1995. godine iako prvostupanjskom presudom nije utvrđena njegova odgovornost. A ključni argument njegove obrane bilo je to što nema generalova tijela. A upravo je to najmonstruozniji dio ovog očito do u detalje isplaniranog zločina.

General Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. u Bihaću nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a na silu odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima. Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom 5. korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag. Ovaj slučaj godinama je bio zaboravljen, a otvoren je 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka.

Raskomadan i zaliven gipsom

Svjedok je tada tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni. Neposredno nakon nestanka generala Šantića mješovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo istraživalo je ovaj slučaj, no nije ga uspjelo rasvijetliti. Ovaj događaj u proljeće 1995. godine prijetio je poremetiti odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH, koji su se tada borili protiv srpskih snaga, a bihaćka je enklava bila pod prijetnjom pada.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)