Novi hrvatski ministri: Dubravka Bošnjak vodit će civilne poslove, Davor Bunoza pravosuđe

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

Zamjenik ministra sigurnosti bit će Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova

Nakon što je u Parlamentu BiH okončana potvrda Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH počela je i procedura izbora ostalih članova budućeg Vijeća ministara. Stranke, članice vladajuće koalicije, koju čine HDZ BiH, SNSD i stranke “osmorke”, rade na prijedlozima imena kako bi se s početkom idućega tjedna, poslije novogodišnjih praznika kompletirao sastav nove državne vlade, devet ministara i deset zamjenika.

Resori i imena

Neka od imena srpskih i bošnjačkih ministara danima se pojavljuju u medijima, špekulira se jer nema službene potvrde iz stranaka, osim imena Zukana Heleza, dosadašnjeg državnog zastupnika i nekadašnjeg federalnog ministra za pitanja branitelja, kojega je Predsjedništvo SDP-a BiH i službeno predložilo za novog ministra obrane BiH.

Osim Borjane Krišto, kao predsjedateljice, Hrvatima je pripalo mjesto ministra pravosuđa i civilnih poslova te četiri zamjenička mjesta – zamjenika ministra vanjskih poslova, vanjske trgovine i odnosa, obrane i sigurnosti. Kako doznaje Večernji list, među Hrvatima će biti iznenađenja i potpuno novih lica na mjestima ministara i zamjenika, koja do sada nisu bila na dužnostima u izvršnoj vlasti.

Doznajemo kako će novi ministar pravosuđa biti mladi odvjetnik iz Mostara Davor Bunoza, diplomirani pravnik, a nova ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, doktorica ekonomskih znanosti i dosadašnja zamjenica ravnatelja Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Večernjak doznaje i kako će novi zamjenik ministra sigurnosti biti Ivica Bošnjak iz Kreševa, dosadašnji zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a brigadir Slaven Galić iz Širokog Brijega zamjenik ministra obrane. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i u ovom mandatu bit će Ljiljana Lovrić iz Kiseljaka, a iz staroga saziva ostaje i Josip Brkić iz Ljubuškog na mjestu zamjenika ministra vanjskih poslova.

Večernji list doznaje i imena ministara i zamjenika za mjesta koja su pripala Srbima, odnosno SNSD-u. Novi ministar financija i riznice BiH bit će aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ostaje Staša Košarac (SNSD), koji je tu dužnost obnašao i do sada, novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Denis Šulić iz Bosanske Gradiške. U proteklom mandatu bio je dopredsjedatelj Narodne skupštine Republike Srpske, a član je SNSD-a. Novi ministar sigurnosti bit će Nenad Nešić, lider DNS-a. Srbima su pripala i tri zamjenička mjesta, a otkrivamo i ta imena. Aleksandar Goganović, koji je bio vijećnik u Skupštini Grada Doboja, član SNSD-a, bit će zamjenik ministra obrane, Marijana Mojić iz Bijeljine, kadar Ujedinjene Srpske, bit će zamjenica ministra civilnih poslova, tako da će ovim resorom, kao nikada do sada, rukovoditi žene – i kroz ministricu i zamjenicu. Ognjen Janjić bit će zamjenik ministra prometa i veza.

Bošnjacima su pripala mjesta ministra prometa i veza, vanjskih poslova i obrane te zamjenička mjesta u resorima financija i riznice te pravosuđa. Imena ministara i zamjenika koja predlažu stranke članice “osmorke” još uvijek se dogovaraju. Kao i ime zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice koje bi, kako doznajemo, trebale dogovoriti stranke “osmorke” i SNSD. Ono što je izvjesno je da će državno Ministarstvo vanjskih poslova preuzeti čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. U javnosti je bilo govora kako će dosadašnji premijer Sarajevske županije i čelnik Naše stranke Edin Forto preuzeti jedan od državnih resora, vjerojatno prometa i veza, no službene potvrde o tome nema. Ono što je poznato je kako predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić neće u državnu vlast, on će biti novi premijer Federacije BiH. A procedura imenovanja novih državnih ministara i zamjenika je slijedeća: nakon što imena s potrebnom dokumentacijom budu dostavljena predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, slijedi provjera za nove dužnosnike.

Borjana Krišto | Autor :

 

Procedura imenovanja

U skladu s Ustavom BiH, predsjedateljica Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom potvrdi njezino imenovanje imenuje ministre i zamjenike ministara te traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja. Krišto je potvrđena 28. prosinca, što znači da je rok početak veljače. Prije toga najprije se obavljaju provjere u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, koje potvrđuje ispunjava li kandidat sve potrebne uvjete za izbor, a provjeru obavljaju i Obavještajno-sigurnosna agencija te druga tijela. Nakon što sve provjere završe, stječu se uvjeti za sljedeći korak, a to je odlučivanje Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u Zastupničkom domu. U roku od tri dana ovaj državni dom trebao bi glasovati o novom sazivu Vijeća ministara. S obzirom na veliki broj neradnih dana zbog blagdana u siječnju te potrebno vrijeme za provjere, novi saziv Vijeća ministara bit će poznat vjerojatno sredinom siječnja, što će, bez obzira na sve, biti rekordan rok za izbor državne vlade.

Valentina Rupčić/vl/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo