Featured Video Play Icon

VIDEO/ Zelenski održao žestok govor: Vaši vojnici su se borili 1945. protiv nacista, kao i sada ukrajinski vojnici

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

“Vaš novac nije donacija, već je investicija u globalnu sigurnost i demokraciju”, ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je govor u Zastupničkom domu u Washingtonu u srijedu navečer, izražavajući zahvalnost za američku potporu u borbi protiv ruske agresije od početka rata, ali je istaknuo kako neće prestati tražiti još, piše CNN.

“Nadam se da će moje riječi poštovanja i zahvalnosti odjeknuti u svakom američkom srcu”, rekao je Zelenski tijekom zajedničkog sastanka Kongresa, a kasnije je dodao: “Usprkos svim izgledima i scenarijima propasti i mračnjaštva, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava.”

 

Uz izražavanje zahvalnosti, naveo je kako je ruska vojska opremljenija i veća od ukrajinskih oružanih snaga.

U jednom trenutku, Zelensky je nasmijao dvoranu kada je rekao: “Imamo topništvo, da. Hvala vam. Imamo ga. Da li je dovoljno? Iskreno, ne baš.”

Na “prvoj liniji tiranije”, ustvrdio je Zelenski, američka potpora “ključna je ne samo za izdržati u takvoj borbi, već i za doći do prekretnice za pobjedu na bojnom polju.”

“Vaš novac nije donacija, već je investicija u globalnu sigurnost i demokraciju”, ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Na emotivnom vrhuncu svog govora u dvorani Zastupničkog doma, Zelenski je predao predsjedavajućoj Nancy Pelosi i potpredsjednici Kamali Harris ukrajinsku zastavu koju je u utorak uzeo s najžešće borbene fronte u Bakhmutu, piše CNN.

“Naši heroji… zamolili su me da ovu zastavu donesem vama, američkom Kongresu, članovima Zastupničkog doma i senatorima čije odluke mogu spasiti milijune ljudi”, rekao je. “Dakle, neka se te odluke donesu. Neka ova zastava ostane s vama.”

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.

Zelenski je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.

“Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića”, rekao je.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken najavio da će Sjedinjene Države dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući napredni sustav protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u obrani od ruskih projektila.

Vecernji.hr, Hina/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)