KOLUMNA ANTE IVIĆA/Pred poniznima lakši je put do cilja

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Sakupljajući različite misli koje je tijekom života čuo, Lav Tolstoj je zapisao: „Prava snaga nije u onoga koji pobjeđuje druge, već u onoga koji pobjeđuje sebe.“

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon utakmica osmine finala svjetskog nogometnog prvenstva izjavio je da više nema malih i velikih u nogometu. Privlačnost svjetskog nogometnog prvenstva i općenito sporta zapravo leži u činjenici da se ista prilika pruža malim i velikim. S time pod ruku ide i bodrenje tima s kojim se navijači identificiraju kao i osjećaj zajedništva i domoljublja. A pozitivan stav koji u pobjedi nije orijentiran poniženju poraženog, već potvrdi vlastite vrijednosti, budi ponos.

Dok se jedni u nadmetanju pouzdanju u svoju snagu, drugi u praznovjerje ili sreću, treći, pak, ne zaboravljaju ulogu vjere zasnovane na poniznosti.

Prije nego što će se boriti s Golijatom, David je odustao od oklopa kojeg mu je osobno kralj dao za borbu. Spretnim rukama, svirač lire i pastir, koji je praćkom naučio braniti svoje stado, porazio je moćnog neprijatelja običnim oblutkom.

Za pobjedu nije bila odlučujuća ratna oprema. Ali jeste sposobnost i motivacija uz pouzdanje u nadnaravno. O tomu govori i druga biblijska knjiga: „Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.“ (Izaija, 40, 30-31)

Pred poniznima, koji prihvaćaju svoju malenkost, lakši je put do cilja jer ne robuju zavaravajućoj samodopadnoj oholosti, kojoj poraz teže pada. Stoga ne čudi da izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić često spominje potrebu poniznosti.

I dok u proslavi hrvatskog sportskog uspjeha iščekujemo rođendan Božića – Malog, a Najvećeg među rođenima, poniznoga, Mesije, čiji su tron na ulasku u Jeruzalem bila magareća leđa, nije naodmet citirati riječi jednog našeg velikana o ljudskoj veličini:

Nije visok, tko na visu stoji,
nit’ je velik, tko se velik rodi,
već je visok, tko u nizu stoji
i visinom nadmašiva visine,
a velik je, tko se malen rodi,
al’ kad padne, golem grob mu treba.(Ivan Mažuranić)

Piše: Anto Ivić

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)