HOFFMANN ZA HMS: Presuda Suda BiH Ivici Sablji ne proizvodi pravnu posljedicu prestanka njegovog radnog odnosa

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

-Na žalost gđe. Vrabac (Amra, novinarka Novinske agencije Patria, op. a.), radno-pravni status policijskog službenika Ivice Sablje u svjetlu izrečene presude Suda BiH, kojom je prihvaćena Sabljina nagodba s Tužiteljstvom BiH, ne proizvodi pravnu posljedicu prestanka njegovog radnog odnosa kako je to nepravilno navedeno u tekstu ove novinarke, inače sklone nepreciznom izražavanju, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu Svevlad Hoffmann, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH.

Hoffmann je na ovaj način za Hrvatski Medijski Servis komentirao navode iz članka objavljeno na portalu Nap.ba pod naslovom “Galić na potezu: Ivica Sabljo osuđen uvjetno na godinu zatvora, slijedi mu otkaz u GP BiH!

Naime, kako pojašnjava Hoffmann, uvjetna presuda u smislu mjerodavnog Kaznenog zakona BiH predstavlja mjeru upozorenja, a ne kaznu.

-Naravno, pravno neukim novinarkama to ne mora biti poznato, ali im to ne daje za pravo da neprofesionalno, neznalački, tendenciozno i javno prozivaju i potiču ravnatelja Granične policije BiH na počinjenje kaznenog djela – povrede prava iz radnih odnosa, kazao je Hoffmann za HMS.

Ivica Sabljo

Podsjetimo, u spomenutom tekstu Patrie, na koji se Hoffmann referirao, navodi se da je suspendirani policijski službenik Granične policije BiH Ivica Sabljo osuđen na uvjetnu kaznu zatvora (godina dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine) nakon što je s Tužiteljstvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivnje koji je Sud BiH prihvatio i izrekao kaznu.

Patria piše i da Zakon o policijskim službenicima BiH jasno propisuje sankcije za policijskog službenika, odnosno prestanak radnog odnosa ukoliko je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili težu kaznu.

U tekstu se dodaje da je na potezu ravnatelj Granične policije BiH, Zoran Galić, sugerirajući da bi Sablji (kojega nazivaju bliskim Galićevim suradnikom) trebao uručiti otkaz.

Podsjetimo optužnicom Tužiteljstva BiH obuhvaćeno je šest osoba, a optuženi su se teretili da su djelujući kao uvezana skupina, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurirali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH.

Ranije su zbog spornog natječaja za prijem 150 kadeta u Graničnu policiju BiH iz srpnja prošle godine otkaze dobili Rejhan Raković koji je bio predsjednik Povjerenstva za prijem kadeta i Ensar Salčinović, policajac GP BiH.

Uz spomenutog Sablju, sporazum o priznanju krivnje potpisao je o optuženi Mirza Ramljak koji je dobio 6 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje na jednu godinu.

 

hms.ba/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)