Neprihvatljivo nam je da na svečanosti bude jedan od glavnih krivca za progon i zločine nad Hrvatima- Dževad Mlaćo

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

U povodu neprimjerenog obilježavanja Dana državnosti BiH u Bugojnu, pozivanjem na svečanosti osoba koje se terete za zločine nad Hrvatima Bugojna, etničko čišćenje i progon, reagirali su iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te načelniku općine Hasanu Ajkuniću objasnili zašto nisu prihvatili njegov poziv na svečanosti organizirane povodom Dana državnosti BiH u Bugojnu.

-U povodu vašeg poziva predsjednicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno na obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine, osjećamo potrebu i dužnost prije svega prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata Bugojna i njihovim obiteljima ali i prema javnosti pojasniti razloge svojeg nedolaska. U Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno smatramo vaš poziv neprihvatljivim iz više razloga. Najvažniji od njih je da smo vidjeli kako će svečanostima nazočiti osoba koju smatramo jednim od glavnih krivaca za progon i zločine nad Hrvatima, Dževad Mlaćo. Također, neprihvatljiv nam je poziv za svečanost iz čijeg protokola je izostavljeno primjereno odavanje počasti i hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem na gradskom katoličkom groblju Sultanovići“, stoji u reagiranju Koordinacije udruga u kojemu se dalje navodi:

„Podsjećamo vas na zaključak sa zasjedanja ZAVNOH-a BiH od 25.11. 1943. godine po kojemu „država Bosna i Hercegovina nije ni muslimanska,ni hrvatska, ni srpska, nego zemlja i Hrvata i Srba i Muslimana“. Dakle, zemlja naroda Bosne i Hercegovine, država u kojoj je zastupljena ravnopravnost svih naroda. Neshvatljivo nam je i potpuno neprihvatljivo da nakon 79 godina i dalje postoje neki koji smatraju državu Bosnu i Hercegovinu državom samo jednoga naroda, a vaša pozivnica daje dojam pozivnice upućene samo jednom narodu. Takvo razmišljanje ne gradi Bosnu i Hercegovinu. Naprotiv ruši je i mi u takvom obilježavanje nećemo sudjelovati!“, poručili su čelnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna. Naglasili su i pod kojom uvjetima su voljni biti dio svečanosti proslave Dana državnosti BiH koja je, naglašavaju, i njihova Domovina.

„Dužni smo napomenuti i da smo proteklih godina s vama pokušali dogovoriti obilježavanje Dana državnosti BiH koje bi bilo prihvatljivo svim narodima ove zemlje. Niste razmotrili naše prijedloge, a sve dok to ne učinite, i dok Bosni i Hercegovinu ne budete smatrali državom Hrvata, Muslimana i Srba, dakle onakvom kakva je utemeljena na zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine, nećemo sudjelovati u svečanostima koje u povodu Dana državnosti BiH organizirate. Bosna i Hercegovina je i Domovina hrvatskog naroda koju u njoj želi i mora biti jednakopravan. Ne smije ga se ponižavati i vrijeđati, već poštovati naše žrtve. Kad to shvatite i prihvatite te nam uputite pozivnicu koja će potvrditi opredjeljenost da skupa gradimo ovu lijepu zemlju i naše Bugojno, na temeljima jednakosti, pravde i istine za sve, rado ćemo se odazvati pozivu i zajedno proslaviti Dan državnosti i naše Bosne i Hercegovine“, stoji na kraju pisma upućenog načelniku Bugojna Hasanu Ajkuniću.

SKANDAL NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH: Među uzvanicima u prvom redu i Dževad Mlaćo, kreator etničkog čišćenja Bugojna

 

hms.ba/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo