Vlada objavila Nacrt prijedloga odluke o obuci ukrajinskih vojnika, evo što u njemu piše

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Republika Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini nastavila aktivan doprinos te potvrdila svoju predanost u potpori Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije i međunarodnoj sigurnosti, kao što to čini i u sklopu drugih međunarodnih inicijativa i aktivnosti, piše u prijedlogu odluke

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini ‘EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE’.

– Uputit ćemo Saboru prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini s željom da nastavimo pomagati Ukrajinu u okolnostima ruske agresije na ovu nama prijateljsku zemlju, i to na način da hrvatska vojska participira na tri načina, jedno je da časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, drugo da časnici hrvatske vojske i vojnici budu dio onih vojski unutar EU  koja će biti spremni obučavati ukrajinske vojnike  mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Očekujemo raspravu i pozitivnu odluku Sabora u tom smislu. Nama je to konzistentnost politike Vlade u protekli desetak mjeseci, a ujedno i prilika da hrvatska javnost, a i cijela politička scena jednostavno pokaže tko je tko, tko što zastupa i tko gdje stoji po ovim važnim pitanjima i međunarodnih odnosa, ali i pitanjima potpore zemlji koja u ovakvom trenutku, ovu vrstu potpore treba, i očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Hrvatskom saboru – rekao je na sjednici premijer Andrej Plenković. 

Države članice Europske unije u misiji će sudjelovati raspoređivanjem pripadnika svojih oružanih snaga u zapovjedništva misije na strateškoj i operativnoj razini, upućivanjem razmjestivih timova za obuku te provođenjem obuke na svojem teritoriju, piše u Nacrtu prijedloga odluke.

Republika Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini nastavila aktivan doprinos te potvrdila svoju predanost u potpori Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije i međunarodnoj sigurnosti, kao što to čini i u sklopu drugih međunarodnih inicijativa i aktivnosti.

Sudjelovanjem Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini Republika Hrvatska bi s iskustvom iz Domovinskoga rata značajno doprinijela obuci Oružanih snaga Ukrajine. U skladu s Deklaracijom Hrvatskoga sabora o Ukrajini sudjelovanjem Republike Hrvatske u ovoj misiji snažno i odlučno bi se podržao europski sigurnosni poredak temeljen na načelima Povelje Ujedinjenih naroda. Isto tako bi sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske pridonijelo i stjecanju praktičnih znanja kroz interakciju s oružanim snagama drugih država članica Europske unije, kao i pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine.

Ministarstvo obrane, što uključuje i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, provelo je raščlambu mogućnosti doprinosa u provedbi misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Kao potencijalna područja doprinosa, uz raspoređivanje stožernih časnika u zapovjedništva misije na strateškoj i na operativnoj razini, utvrđene su mogućnosti obuke izvan područja Republike Hrvatske na teritoriju država članica Europske unije, kroz upućivanje razmjestivih timova za obuku (Mobile Training Teams – MTT) te provođenjem obuke na teritoriju Republike Hrvatske u okviru ove misije Europske unije.

Cijelu odluku možete pročitati u dokumentu:

 

Ministar obrane Mario Banožić nakon sjednice Vlade je komentirao navode dijela oporbe da neće podržati obuku ukrajinskih vojnika.

– Volio bih čuti utemeljenje zašto neće. Pustimo to Saboru i zastupnicima neka jasno pokažu tko je tko. Zašto si protiv i zašto su pojedini zastupnici izlazili u javnost dok paketi nisu bili definirani – rekao je Banožić.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)