Iran napao kurdske ciljeve na sjeveru Iraka

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Iranske postrojbe na sjeveru Iraka ponovno su napale iransko-kurdske oporbene skupine,  objavila je u utorak antiteroristička služba autonomne regije Kurdistan u Iraku, a prenio DW. Demokratska stranka iranskog Kurdistana (PDKI) i nacionalistička iransko-kurdska organizacija Komala izvijestile su da su one bile cilj iranskog napada. Ti napadi „kod kojih se ne biraju ciljevi” događaju se u vrijeme kada „iranski teroristički režim” nije u stanju zaustaviti stalne prosvjede u kurdskim područjima u Iranu, objavio je PDKI.

I državna iračka novinska agencija INA izvijestila je o „iranskom raketiranju i napadima dronovima” čiji su cilj bile „tri iranske oporbene stranke u Kurdistanu”. Američka vojska, i dalje prisutna u svojim bazama u Iraku, osudila je napade i priopćila da se time samo ugrožavaju civili i krši suverenitet te zemlje.

Iran je prošli tjedan raketama i dronovima u iračkom dijelu Kurdistana koji graniči s Iranom napao skupine koje je Teheran proglasio „terorističkima” i koje optužuje da potiču prosvjede u Iranu. Ti se prosvjedi održavaju širom zemlje, ali su posebno masovni u kurdskim područjima na zapadu Irana.

Iranski napadi na područja pod nadzorom kurdskih snaga poklopili su se s ponovnom kampanjom turskih zračnih napada na kurdske položaje u Siriji i Iraku i s njegovom najavom da će krenuti i s tenkovima odnosno s kopnenim snagama na podrčuju Sirije. On pritom računa i na razne paramilitarne islamističke skupine, kojima je u Siriji neprijatelj i Asadova legalna vlast i kurdska privremena samouprava, koja uz američku potporu postoji, funkcionira i vodi borbe protiv “Islamske države” (ISIL) već godinama.

Do iranskih napada dolazi i u danima u kojima jačaju napetosti između Irana i njemu susjednog Azerbajdžana, kojemu je glavni politički i vojni saveznik i pokrovitelj Erdoganova Turska, i uz čiju je pomoć uspio prošle godine poraziti armensku okupacijsku vojsku, a uz pomoć turskih dronova praktički uništiti glavninu  njihovih tamo raspoređenog naoružanja, zapovjednih mjesta i položaja.

Kako je izvijestila novinska agencija AFP, u Iranu su uhićene dvije poznate glumice nakon što su javno skinule svoje marame. Hengameh Ghasian, koja je više puta otvoreno kritizirala režim zbog nasilja prema prosvjednicima, objavila je video u kojem skida maramu. „Možda je to moj posljednji video”, napisala je. „Što god se sa mnom dogodilo, morate znati da do svog posljednjeg daha stojim na strani iranskog naroda.” Uhićena je i glumica Katajun Riahi.

Revolucionarni sud u Teheranu navodno je još jednog prosvjednika osudio na smrt. To bi bila već šesta smrtna kazna u svezi s prosvjedima. Poinformacijama organizacija za ljudska prava, do sada je tijekom demonstracija ubijeno više od 370 ljudi.

Naslovna slika: prikazuje crvenom crtom označena područja u četirima državama u kojima žive Kurdi, koji unutar tog okvira nastoje stvoriti svoju samostalnu državu “Kurdistan”; procjenjuje se da ih na tim područjima ima oko 30 milijuna.

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)