630. obljetnica Kaštel Sućurca – glazbeno-poetsko-likovna večer u Kuli na Glavici u Kaštel Sućurcu

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

Kaštel Sućurac, 14.11.2022. – Unatoč lošem vremenu, povijesno-glazbeno-poetsko-likovna večer koju je Gradska knjižnica Kaštela organizirala u povodu 630. obljetnice početka gradnje Kaštel Sućurca (1392. g. splitski nadbiskup Andrija Benzi gradi prvu obrambenu utvrdu u Lučcu) u ponedjeljak 14. studenoga u 18.30 u Kuli na Glavici u Kaštel Sućurcu zabilježila je iznimnu posjećenost.

U uvodnoj riječi ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić istaknula je kako je večer organizirana povodom 1170. obljetnice spomena prvog naselja Putalj koje se spominje u Trpimirovoj povelji iz 852. godine, povodom 630. obljetnice početka izgradnje današnjeg naselja uz more (prva obrambena kula na morskoj obali koju je 1392. izgradio nadbiskup Andrija Benzi) te povodom 1572. godine kada su Sućurani sami porazili Osmanlije i na istočnom polju uspostavili granicu između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. 

“Bitno je za naglasiti kako se najstariji prijepisi Trpimirove povelje iz 852. i Muncimirove povelje iz 892. čuvaju u Kaštel Sućurcu, a kako su to važne obljetnice, GKK je planirala do kraja godine organizirati i okrugli stol posvećen istima, kao i ostala događanja povodom svih ovih važnih datuma koji nas povezuju s našim precima koji su živjeli na obroncima Kozjaka, najprije uz crkvicu kneza Mislava na Putalju, a potom, u idućim stoljećima, u zaseocima koji zajednički nose naziv Sela sv. Jurja od kojih je nastao novi naziv Sućurac, da bi se naposljetku, nakon 1392., odnosno nakon preseljenja u naselje uz more, došlo do današnjeg naziva Kaštel Sućurac”, rekla je Renata Dobrić, istaknuvši i kako je upravo kula na Glavici, koja je najpoznatija po topu koji se nalazi u njenom zapadnom zidu, značajna zbog slavne pobjede Sućurana jer je upravo iz nje obranjen Sućurac te davne 1572. godine, te je zbog toga obilježavanje svih ovih obljetnica u kuli i organizirano.

Sve nazočne je u ime Grada Kaštela pozdravila dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić koja je istaknula: “Važne su ovo obljetnice za Sućurac, Kaštela, Splitsko-dalmatinsku županiju i cijelu Hrvatsku. Moramo biti ponosni što živimo na ovom prekrasnom mjestu koje ima veliki značaj, na mjestu kojem su naši preci prije toliko godina udarili temelje. Čestitam svima od srca sve ove značajne obljetnice”, rekla je ovom prilikom Jadranka Matok Bosančić.

Istom prilikom je u prizemlju utvrde na sućuračkoj Glavici izložena maketa najstarije kaštelanske kamene utvrde koju je na morskoj obali 1392. dao sagraditi utemeljitelj današnjeg Kaštel Sućurca nadbiskup Andrija Benzi iz Gualda. Autor makete Zoran Peran upoznao je ukratko sve nazočne s povijesnim prilikama toga vremena te s nastankom utvrde koja je prvotno bila visoka 27 metara, a splitski nadbiskup Andrija Benzi ju je sagradio kako bi zaštitio svoje posjede i stanovnike naselja Putalj od napadača koji su stizali s istoka.

Iznenađenje za sve nazočne je bio portret utemeljitelja današnjeg Kaštel Sućurca Andrije Benzija, kao i njegov grb, a sve je izloženo na kamenim zidovima utvrde u prizemlju. Pojašnjenje je dao Dragan Kovač, koji je naveo kako je do važnih saznanja u svezi Andrije Benzija došao prije 13 godina, povezavši se s muzejem u mjestu Gualdo di Tadino u Italiji, rodnom mjestu Andrije Benzija te s muzejem u Sionu, gdje je nadbiskupovo posljednje počivalište. “Naime, do tada se u javnosti Andrija Benzi spominjao kao Andrija Gualdo, a ustvari je njegovo prezime Benzi, dok je Gualdo njegovo rodno mjesto. Istom prilikom sam uspio nabaviti njegovu sliku, prema kojoj sam dao izraditi Andrijin portret, a na portretu su i tri grba – grb Andrije Benzija, grb Kaštel Sućurca i grb Siona, gdje je biskup pokopan”, dodao je Dragan Kovač.

Naposlijetku je otvorena i skupna izložba likovnih radova Stari Sućurac – Sućurac u srcu u sklopu koje su na sva tri kata kule izložene slike autorica i autora s motivima Kaštel Sućurca. Autori/ce slika: Sanja Alfirević, Anka Bešker, Marica Božin, Jozica Kljaković-Gašpić, Vesna Josipović, Jadranka Maleš, Andrica Orošnjak – Seka, Marija Švitek, Julijana Tadin, Nada Vitaljić i Frane Žegarac.

Stihove o Kaštel Sućurcu kroz povijest kazivale su Mira Marinović Batić i Milojka Vicetin, kojima su podrška bile djevojčice iz KUD-a Putalj odjevene u sućuračke nošnje, dok su cijelu večer nadahnutom pjesmom upotpunili Pučki pivači Župe sv. Jurja m. – Kaštel Sućurac predvođeni voditeljem Zoranom Danielov.

Izložba će se moći razgledati svakim radnim danom u vremenu od 16.00 do 19.30 sati.

Foto: Majda Rožić

Renata Dobrić, Gradska knjižnica Kaštela, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)