UZURPATORU ČLANSTVO U EU SEKUNDARNO: I protuustavni član Predsjedništva prisegnuo da će poštivati Ustav, a nije podnio ostavku

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović uručio je danas certifikate Denisu Bećiroviću, Željku Komšiću i Željki Cvijanović čime su službeno preuzeli dužnosti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i položili svečane prisege.

Na listopadskim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je Denis Bećorović, za srpskog Željka Cvijanović a za hrvatskog, po četvrti put, protuustavno, bošnjačkim glasovima Željko Komšić, javlja Hrvatski Medijski Servis. Njima danas počinje četverogodišnji mandat nakon što su položili svečanu prisegu, koja glasi:

“Ovim prisežem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Uz Bećirovića i Cvijanović, svečanu prisegu položio je i Komšić koji je suprotno onom što je izrekao, polažući prisegu, protuustavnim djelovanjem i izabran u Predsjedništvo BiH. Ako bi se Komšić odlučio držati prisege, prvo što bi trebao napraviti je podnijeti ostavku, jer je na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima, pa kao takav ne može predstavljati Hrvate.

Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog Sabora Dragan Čović nedavno je najavio podnošenje zahtjeva za poništenje Komšićeva izbora u Predsjedništvo BiH jer je u suprotnosti s Ustavom BiH i presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja nalaže da članovi i te institucije trebaju biti izabrani od onih koje po Ustavu trebaju predstavljati.

U inauguracijskom govoru Komšić je, mimo onog što mu nalaže pozicija hrvatskog člana Predsjedništva kazao kako će i dalje biti privržen ideji “jednakosti svih građana BiH”, da će mu “primarni cilj biti članstvo BiH u NATO, a sekundarni članstvo u EU”.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)