Papa Pavao VI.: “Nacija je velika kad poštuje život najslabijega”

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Posjetivši Ujedinjene narode pozvan govoriti predstavnicima svih naroda svijeta, papa Pavao VI. zapitao je: „Kad je nacija uistinu velika?“ „Kada dospije na Mjesec, kad poduzme interplanetarna putovanja, kad uskladišti tisuće atomskih bombi?“ Ne. Nacija je velika kad poštuje život najslabijega. A tko je slabiji od nerođenog djeteta, i tko je slabiji od starca koji završava životnu utrku?

Stoga nacija koja službeno prihvaća smrt, koja legalizira pobačaj i eutanaziju, nije napredna nacija, ne pripada razvijenom svijetu, to je nazadna nacija koja ne poštuje život i nameće zakon jačega.

I to je pitanje humanosti. Branimo život iz humanitarnih razloga; neka se ne vara narode govorenjem: „Vi katolici, vi ste protiv pobačaja i eutanazije iz religioznih razloga.“ „Ne brinite se za to; Zakon nije za vas“. Poštivanje života pitanje je cijelog čovječanstva i tiče se cijelog čovječanstva; budući da smo ljudi, branimo svetost života od začeća u majčinoj utrobi do njegova naravnog kraja. Naravni zakon nalaže poštivanje prava osoba u majčinoj utrobi, jer se tamo nalazi član ljudske obitelji. Poštivanje života znak je napretka; nemojmo se zavaravati, pobačaj i eutanazija zločin su protiv čovječnosti.

Msgr. Rinaldo Fidel Bredice

biskup Santa Rose (La Pampa)

 

1000 misli u korist života/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)