Britanci: Rusko povlačenje provođeno tri tjedna, gubitak Hersona težak udarac ugledu ruske vojne sile

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Rusko povlačenje iz grada Hersona bilo je planirano i provođeno sigurno već tri tjedna, a njime je ugledu Rusije kao vojne sile zadan krupan udarac, ocijenilo je u današnjem priopćaju britansko ministarstvo obrane. Rusko je povlačenje „javno priznanje teškoća s koji se ruske borbene snage suočavaju na desnoj obali Dnjepra/Dnipra“. Ukrajina je naime povratila pod svoj nadzor veliku većinu područja sjeverozapadno od rijeke koja se, tekući dalje, ulijeva u Crno more između poluotoka Krima i glavne ukrajinske luke Odese zapadno odatle.

Britansko ministarstvo ne vjeruje da su Rusi svoje trupe i vojni materijal povukli na drugu stranu rijeke u kratkom roku. Po njegovoj ocjeni, mnogo je vjerojatnije da je povlačenje započelo već 22. listopada – kada su okupacijske vlasti pozvale civilno stanovništvo da napusti grad Herson. Po podatcima iz službenih izvora, otad je rusko zapovjedništvo osim svojih vojnika u civilnoj odjeći i vojne opreme povuklo sve skupa 80.000 civila na drugu stranu rijeke, a mnoge i dalje radi pružanja privremenog ili trajnog smještaja.

Britanci raspolažu informacijama po kojima rusko zapovjedništvo nastavlja preko rijeke povlačiti i postrojbe preostale u „džepovima“ hersonskog područja, a koje su već duže postavljene u obrambene položaje. „U okviru tog procesa ruske su borbene snage najvjerojatnije razorile cestovne i željezničke mostove preo Dnipra“, dodali su u priopćenju danom u Londonu.

Za to vrijeme ukrajinska oslobodilačka vojska, koja je u subotu preuzela nadzor nad Hersonom, poduzima uz potporu pristigle policije i drugih državnih i javnih službi „stabilizacijske mjere“, priopćio je glavni stožer ukrajinske vojske. Ruske postrojbe na drugoj strani rijeke podižu i učvršćuju svoje obrambene položaje – da bi pokušale spriječiti očekivano daljnje ukrajinsko napredovanje.

Unatoč pozivima ukrajinskih vlasti da ostanu u svojim kućama i stanovima, zbog opasnosti od eksploziva postavljenog u neke zgrade, od mina i zaostalih ruskih vojnika, stanovnici Hersona koji nisu htjeli napustiti svoj grad unatoč ruskim pozivima i prijetnjama da prijeđu na drugu stranu rijeke, prethodne su noći izašli ne gradski trg i gradske ulice da bi proslavili odlazak ruskih snaga i pozdravili oslobodilačku ukrajinsku vojsku. Pritom su skidali i uništavali ove godine postavljene ruske simbole.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori