SAD u potpunosti podržava visokog predstavnika Christiana Schmidta u suprostavljanju svim antidaytonskim aktivnostima

Vrijeme:58 sec

 

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju jednoglasno ponovno odobrenje mandata EUFOR-a ALTHEA u Bosni i Hercegovini od strane Vijeća sigurnosti UN-a, priopćio je State Department.

– Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, EUFOR-ova operacija ALTHEA ostaje ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo EU na kontinuiranom doprinosu i vodstvu EUFOR-a ALTHEA, ističe se u priopćenju.

– Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tijekom općih izbora 2. listopada i pozivaju novoizabrane čelnike da što prije formiraju vlade na državnim i entitetskim razinama. Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokracije, jačanju demokratskih institucija, borbi protiv korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve građane naglašava State Department.

Dodaju da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta da izvršava sve potrebne ovlasti, uključujući bonske ovlasti, sve dok Agenda 5+2 ne bude završena i BiH nepovratno bude na putu ka europskim integracijama.

– U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da riješi dugogodišnje probleme podjele vlasti i suprotstavi se svim antidejtonskim djelima. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku – zaključuju se u priopćenju State Department./HMS/

Odgovori