SASLUŠANJE U SABORU – Filipović: Prodaja Ine bila je jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Učinit ćemo sve da uprava vodi kompaniju, a da Nadzorni odbor ne odlučuje o jako malo stvari kao dosad – rekao je Filipović o članovima uprave.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas u Saboru na Odboru za gospodarstvo odgovara na pitanja o INA-i. Njegovo javno saslušanje o imenovanjima tri člana uprave te kompanije koje je predložila Vlada RH, o daljnjim planovima za INA-u, posebno u svjetlu problema na tržištima plinom, 19. listopada predložilo je petero članova tog odbora.

Odmah na početku svojeg izlaganja, Davor Filipović je rekao kako je prodaja Ine bila jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike.

– Sada pokušavamo maksimalno zaštititi građane – kaže i dodaje:

– Oni tamo trebaju štiti interese komapnije i ne možemo im davati upute što raditi. Ali radit će na promjeni modela korporativnog upravljanja. Imamo situaciju ogromnog skandala jer sustav upravljanja u Ini ne funkcionira. Dosad se sve činilo da bi se zaobišla uprava i Nadzorni odbor. Želimo to promIjeniti da se dovede u okvir zakona o trgovačkim društvima. Učinit ćemo sve da uprava vodi kompaniju, a da Nadzorni odbor ne odlučuje o jako malo stvari kao dosad – rekao je Filipović o članovima uprave.

Zagreb: Održana sjednica Odbora za gospodarstvo | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELLFoto: Tomislav Miletic/PIXSELL31.10.2022., Zagreb – U Saboru je odrzana 48. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo. Davor Filipovic, ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Naložili smo prodaju svog plina iz Ine HEP-u i smijenjeni su svi članovi uprave. Osigurali smo stabilnu opskrbu građana. Interveniramo na tržištu kako bi cijena goriva bila prihvatljiva i zato je cijena goriva dvije kune niža od tržišne. Ograničili smo maržu, smanjili smo trošarine 80 i 40 lipa za benzin, odnosno dizel. Plin iz Ine je preusmjeren i distributerima koji su bili u problemu poput Gradske plinare Zagreb. Oni sad neće imati problem opskrbe – rekao je Filipović.

 Zelena tranzicija nema alternativu i očekujem da se ona nastavi.

Donijeli smo odluku o povećanju kapaciteta LNG-a za duplo i odluku o jačanju plinovodne mreže kako bi bili energetsko čvorište Europe. Economist i Financial Times kažu da su potezi Vlade dobri – zaključio je Filipović svoje uvodno izlaganje.

Zagreb: Održana sjednica Odbora za gospodarstvo | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELLFoto: Tomislav Miletic/PIXSELL31.10.2022., Zagreb – U Saboru je odrzana 48. tematska sjednica Odbora za gospodarstvo. Davor Filipovic, ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Željko Pavić pitao je ministra kako je moguće da netko u upravi Ine ne zna da se prodaje plin za 20 eura kada je tržišna cijena 200 eura.

– Sustav upravljanja treba funkconirati da uprava vodi poduzeće i donosi strateške planove i odluke. Onda bi to trebalo ići na Nadzorni odbor. U Ini to trenutno ne funkcionira. To se mora promijeniti. Stvari ne funkcioniraju i zato netko nešto nije vidio. Napravljen je Odbor operativnih direktora kako bi se izigrala uprava. Sve kako bi se smanjio utjecaj Hrvata u upravljanju. U koordinaciji smo s hrvatskim članovima, ali oni imaju odgovornost prema poduzeću. Anomalije se moraju promijeniti. Četvrta razina odlučivanja donosi odluke do 20 milijuna eura i to nije normalno. Moramo promjeniti model kako ne bi niža razina odlučivala. Da je išta valjalo, ne bi se dogodila afera koja se dogodila – rekao je Filipović.

Filipović je rekao i da je Nadzorni odbor donio odluku da bivši članovi uprave neće dobiti otpremninu.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori