DVADESET DEVETA GODIŠNJICA STRAVIČNIH TORTURA NAD DVADESET ZATOČENIKA: Hrvatske logoraše teško zlostavljali nedaleko od Mostara

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Logor za Hrvate u crkvi sv. Ilije u Drežnici kod Mostara uspostavljen je prije 29 godina, a kroz njega je stravične torture prošlo 20 zatočenika, što uključuje i seksualno zlostavljanje, zbog čega se upravo postupak vodi pred županijskim Hercegovačko-neretvanskim sudom u Mostaru protiv Hasana Delića, piše Večernji list BiH.

Teški gubici Armije

Naime, skupina zatočenika iz drugoga logora u Donjoj Jablanici bila je poslana u Donju Drežnicu kako bi radila najteže poslove i na crti bojišnice prema postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO). To je bio sastavni dio plana vojne operacije Armije BiH Neretva ’93. koju je isplanirao general Armije BiH Sefer Halilović, a koja je propala te imala za cilj osvajanje Mostara, Širokog Brijega i Hercegovine te izlazak na more.

Ovi zločini događaju se u trenutku kada je Armija BiH pretrpjela teške gubitke prema Vrdima. U večeri kada su prebačeni kamionom teško su pretučeni te su smješteni u podrumske prostorije župnoga ureda.

– To su školski primjeri ratnih zločina. Oni su se u najekstremnijem obliku dogodili nad zarobljenicima u logoru Drežnici koji je ukupno trajao tri tjedna – svjedoči jedan od njih Marinko Ljoljo. Svjedoči kako su dobili odijela komunalne službe koja su bila označena brojevima.

– Postali smo brojevi za njih. Ja sam imao broj 19 – dodaje on.

Oni su bili poslani na prvu crtu bojišnice, opskrbljivali su svoje mučitelje oružjem, oruđem, izvlačili mrtve, pokapali ih, sklanjali su mine. Mučeni su i glađu i žeđu. Sustavno je prikrivano da se u Drežnici nalaze logoraši, pa ih strane organizacije nisu mogle evidentirati.

Uz brojne zločine koji su učinjeni, monstrum Delić je sa zapovjednikom Zijadom Kurtovićem, koji je u međuvremenu dobio jedanaest godina zatvora, počinio seksualno zlostavljanje tada dvojice mladića, inače braće. Kurtović je s Delićem zatočenu braću A. i B. (kojima je identitet zaštićen) prisiljavao na oralni odnos. Kurtović je tada naložio zatočeniku N. N. da se skine te ga s Delićem tukao palicom i gasio cigarete po njegovu tijelu, uslijed čega je zatočenik izgubio svijest, a tijelo mu je od udaraca bilo potpuno crno.

Strujni udar

U crkvi su sve zatočenike povezali zajedno, pa su im puštali struju od čega su svi doživjeli udar i završili na podu. Tukli su ih svakodnevno, a jednoga od zatočenika udarili su nogom u predjelu vilice te su mu razbijene zube vadili rukom. Logoraši očekuju da će se rasvijetliti svi detalji vezani za ova zlostavljanja te biti optuženi i osuđeni svi počinitelji, ali i njihovi nadležni koji do sada uglavnom nisu odgovarali.

Zoran Krešić/VL/ /Hrvatsko nebo

 Povezano

MARINKO LJOLJO SVJEDOČI O 29. GODIŠNJICI: Armija BiH uhitila nas je i smjestila u logor prije masakra u Grabovici

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)