DVODNEVNI SADRŽAJI ZA DAN GRADA ORAŠJA: 30. godina od oslobađanja Vidovica i Kopanica: Prisjetili se poginulih i branitelja

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Datum 23. listopada određen je za Dan općine, kasnije Grada Orašja, datum iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice.

Grad Orašje obilježava dvodnevnim prigodnim sadržajima svoj rođendan Dan Grada Orašja u Vidovicama i Orašju. Datum 23. listopada određen je za Dan općine, kasnije Grada Orašja, datum iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice. Program je započeo na Spomen obilježju Polje u Vidovicama, piše Večernji list BiH.

U spomen na poginule branitelje izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, gradska i županijska, predstavnici vojske te brojni gosti iz Hrvatske, predstavnici postrojbi HV-a, roditelji poginulih i njihovi suborci, ove su godine na 30. obljetnicu od oslobađanja Vidovica i Kopanice stigli u velikom broju kako bi odali počast poginulim. Opijelo je za poginule na Polju uz spomenik poginulim izmolio župnik župe Vidovice vlč. Marijan Brkić nakon čega se obrazovala procesija sve do naselja Vidovica u čijem je središtu Spomen obilježje za poginule. Na tome je mjestu misno slavlje predvodio svećenik iz Vidovica dr. Darko Tomašević, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i dekan fakulteta u Sarajevu, inače jedan od 50-tak svećenika koliko je iznjedrilo mjesto Vidovice. U nadahnutoj propovijedi dr. Tomašević je osobito naglasio kako danas slobodu dugujemo prije svega hrabrim braniteljima koji su živote položili u obranu tih prostora.

Neuništive Vidovice 

-Ovo jeste dan kod kojeg su dvojaki osjećaji. S jedne strane to je svakako žal zbog onih koji su dali svoje živote, njih 49 osoba iz Vidovica, Kopanica i Jenjića iz župe Vidovice koje smo pročitali tijekom mise. Oni su dali ono najvrijednije što su imali, svoje živote za nas, za one koji su ostali živi. Ujedno su i radosna osjećanja što možemo biti na svojem ognjištima, u svojem selu, u svojoj Bosanskoj Posavini, među svojim Hrvatima u BiH, istaknuo je Tomašić i podsjetio na vrijeme od prije 30. godina kada su ta tri sela bila u ruševina no usjela su se obnoviti.

-Ovaj prostor nisu branili samo iz Posavine već iz cijele Hrvatske od kuda su danas došli nekadašnji branitelji iz Zagreba, Varaždina, Rijeke i brojnih drugih gradova. Hvala im na toj požrtvovnosti, na želji da Hrvati mogu živjeti svoji na svome. Kuće su obnovljene, ali nažalost situacija je takva kao i na drugim područjima BiH i Hrvatske jer sve je manje ljudi koji ovdje žive, no oni koji su ostali daju sve od sebe da ovo područje i dalje živi, zaključio je dr. Tomašević.

Brojni gosti iz Hrvatske

Predsjednik veterana DR-a 145 brigade HV Dubrava Ladislav Plantić bio je među brojnim gostima koji su stigli u Vidovice kako bi sa svojim suborcima odao počast poginulim.

-Mi tu dolazimo svake godine jer odati počast poginulim naša je sveta zadaća. Branili smo svoj narod ovdje, kao što su oni nama pomagali u Hrvatskoj. Ja to vidim jedno zajedništvo pa mi smetaju malo i ove granice, Naša brigada ima 41 poginulih i preko 700 ranjenih, a naših je sedam branitelja ovdje položilo živote u Vidovicama, gdje je bilo najteže, prisjeća se jedan od zapovjednik u vrijeme DR-a Plantić.

Mladi baštine herojsku povijest

Brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće i uz Spomen obilježje u Vidovicama. S posebnim pijetetom, prisutni su se prisjetili svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja. Županijska izaslanstva predvodio su predsjednik skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić a izaslanstvo Grada Orašja gradonačelnik Marijan Oršolić. Najmlađi mještani Vidovica, Kopanica i Jenjića su nakon misnoga slavlja priredili prigodan program u kojem su kroz recital i svoje književne uratke potvrdili da će mladi baštiniti herojsku povijest svojega kraja.

Svečana akademija

Danas je središnji sadržaj Dana Grada Orašja svečana sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića. Uz ostale dužnosnike najavljen je dolazak predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora dr. Dragana Čovića i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, čiji korijeni vuku upravo iz Posavine, točnije iz Vidovica.

U okviru svečane sjednice dodijelit će se javna priznanja. Već je javnosti poznato da će Zahvalnice primiti ženski odbojkaški klub Orašje i Dobrovoljačka satnija Ban Josip Jelačić, a Plaketu Grada Orašja fra Marko Oršolić – Keja.

U večernjim satima u hotelu Navis u Orašju bit će predstavljanje monografije „Od ratne bolnice do Opće-Županijske bolnice Orašje“ autora Nedjeljka Nedića kojima su pokrovitelji dr. Dragan Čović, predsjednik HNS BiH i Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije.

Nada Koturić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)