Zagreb domaćin Krimske platforme: Pelosi dolazi osobno, Zelenskij virtualno

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Krimska platforma

Zagreb će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora, i tim će povodom u Hrvatsku stići predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se sudionicima uživo videovezom.

Zagreb će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u Krimska platformapovijesti Sabora, i tim će povodom u Hrvatsku stići predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se sudionicima uživo videovezom.

U Zagreb će doći 42 delegacije iz 32 države. Pet država predstavljat će predsjednici oba parlamentarna doma: Belgije, Češke, Irske, Poljske i Rumunjske.

Na samit stiže predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi. U ponedjeljak, dan uoči samita, sastat će se s predsjednikom Sabora Gordanom Jadrokovićem i obratiti se novinarima.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden.

U Zagrebu će biti i predstavnici pet parlamentarnih skupština međunarodnih organizacija – Europskog parlamenta, PS Vijeća Europe, PS OESS-a, Interparlamentarna unija i PS NATO-a.

Jedanaest država potvrdilo je sudjelovanje video porukom, uključujući Francusku, Mađarsku, Japan i Kanadu.

Srbija, jedina europska zemlja uz Bjelorusiju koja odbija nametnuti sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu, pozvana je na samit, ali se nije odazvala pozivu.

Skup u utorak ujutro otvaraju predsjednik Sabora Gordan Jandroković i njegov ukrajinski kolega, predsjednik Verhovne Rade Ruslan Stefančuk. Potom će se sudionicima obratiti premijer Andrej Plenković, a onda se videovezom uključiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i Stefančuk održat će zajedničku konferenciju za medije.

Ukrajina je sama izrazila želju da Hrvatska bude domaćin povijesnog parlamentarnog samita s obzirom na rat u Ukrajini, sigurnosnu situaciju u zemlji, kao i “partnerstvo i prijateljstvo” Kijeva i Zagreba, kazali su iz Hrvatskog sabora.

U kolovozu 2021. u Kijevu je održan inauguracijski samit Krimske platforme koja koordinira međunarodni odgovor na aneksiju Krima i druge sigurnosne izazove. Samit je ponovno održan ove godine u kolovozu, u virtualnom obliku, a oba su bila na razini predsjednika država ili vlada.

Samitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme.

 

hkv.hr/  https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)