Featured Video Play Icon

PREDSJEDNIK HDZ BIH ČOVIĆ: Priča o ovladavanju Klubom Hrvata završena je za sva vremena

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Rezultati Općih izbora na tragu su naših očekivanja i strategije koju smo postavili – rekao je u petak predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović nakon proširene sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

– Naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH evidentno će prijeći 180 tisuća glasova u konačnici, što je bilo iznad našeg maksimalističkog cilja – istaknuo je Čović.

Naglasio je kako je sasvim jasno da je Hrvatska demokratska zajednica, zajedno s partnerima napravila takav rezultat da može tražiti partnere sukladno legitimnosti izbornih rezultata kod druga dva naroda. Dodaje kako je sada cilj ići u implementaciju izbornih rezultata u roku od 30 dana nakon službeno proglašenih rezultata.

– Analizirali smo i dopisno glasovanje koje još traje, kao i ponašanje tijela koje bi trebalo nadgledati i provoditi izbore. Još uvijek se tu vrtimo, ništa se nije promijenilo u odnosu na dvije godine da čekamo danima i nagađamo o rezultatima, utvrđujemo manjkavosti itd. – pojasnio je on.

Kada je u pitanju uspostava vlasti, Čović je rekao kako već vode razgovore sa svim hrvatskim strankama koje su ostvarile neki rezultat, a nakon čega će o prioritetima razgovarati i s bošnjačkim strankama, kao i sa strankama ispred srpskog naroda.

– Neslužbenih razgovora je već bilo. Očekujemo da ćemo imati izvršnu vlast u šest županija na razini FBiH i na razini BiH kroz predsjedatelja Vijeća ministara. Rezultat u HBŽ-u je nešto niži u odnosu na 2018. godinu. Plan je bio 6 mandata, imamo ih 5. Hrvatski narodni pomak je napravio rezultat otprilike kako se očekivalo i oni imaju kvalitetu. Ali bez HDZ-a BiH se ne može napraviti vlast u ovoj županiji, kao što se ne može napraviti ni bez te stranke – poručio je Čović.

Govoreći o nametnutim izmjenama Izbornog zakona, Čović smatra da je u tu odluku trebalo ugraditi i izmjenu izbora člana Predsjedništva BiH, što bi bila cjelina. Ističe kako će se tim pitanjem baviti u idućih mjesec dana.

– Kao i sve drugo nametnuto, mi ćemo to poštivati, ali više me brine kako ćete izabrati 11 predstavnika ostalih u županijama. Gdje su tu disbalansi i tko su ostali? Bilo bi razumnije da je kazano da u toj grupaciji mora biti predstavnik Židova, Roma itd. Kako ćete popuniti Klub Srba u FBiH? Nismo ga mogli popuniti na razini 17, kako onda na razini 23? Ako pogledamo imena iz županijskih skupština, ja ću vam odmah reći – nikako. Oni koji su maštali o ovladavanju Kluba Hrvata, ta priča je završena za sva vremena. Borba sarajevske politike danas je kako ovladati Klubom Srba i Bošnjaka. Nema više interesa za Klubom Hrvata – podvukao je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Ističe kako će partneri, koji s njima žele praviti vlast, morati usuglasiti program za četiri godine koji ugrubo ima tri elementa.

– Prvi je euroatlantski element gdje se, između ostalog, nalazi i Izborni zakon i ograničena izmjena Ustava. Drugi je pravna država što se miješa s uvjetima za naš kandidatski status, te ekonomsko-socijalni paket kojeg vežem s pitanjem Vijeća ministara. Nedopustivo je da Vijeće ministara telefonski pokušava riješiti ključna pitanja u Bosni i Hercegovini – ustvrdio je on.

Čović naglašava kako je sigurnost Bosne i Hercegovine na prvom mjestu.

– Sve što treba prilagodit ćemo standardima Europske unije. Tu nema dvojbi. Vjerujem da ćemo naći dovoljno partnera koji će na tom tragu željeti izgraditi izvršnu vlast – kazao je on ponovivši kako DF nikako ne može biti partner HNS-u.

Najavio je i to da bi Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije idući petak trebala doći u BiH kako bi ukazala ohrabrenje za ubrzanu uspostavu vlasti, kao i ubrzanu provedbu reformi, a kako bi se prilika za kandidatski status otvorila već u ovoj godini.

Dragan Čović na kraju je otkrio kako će redoviti izborni sabor HDZ-a BiH biti održan u subotu, 6. svibnja 2023. godine.

Fena/HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori