Snimke koje su zabrinule svijet: Vlak s nuklearnim naoružanjem u pokretu, nestala moćna ruska podmornica

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

U upozorenju NATO-a tvrdi se da je podmornica K-329 Belgorod, koja je ušla u aktivnu službu ruske mornarice tek u srpnju 2022., možda krenula u Karsko more kako bi testirala zastrašujući podvodni nuklearni dron Poseidon.

Snimka golemog teretnog vlaka koji prevozi specijaliziranu vojnu opremu, inače povezanu s jedinicom ruskog ministarstva obrane za nuklearno naoružanje, izazvala je bojazan od eskalacije sukoba.

Niz oklopnih transportera BPM-97 (APC) i brojni drugih vojnih vozila snimljeni su u pokretu središnjom Rusijom, a snimka je objavljena na aplikaciji Telegram proruskog kanala Rybar.

 

Vjeruje se da su oklopni transporteri nadograđeni kupolama koje su ojačane sustavom za pročišćavanje zraka kako bi omogućilo vojnicima koji se nalaze u njima da učinkovito djeluju u slučaju stalnih napada pješaštva. Takva napredna vojna oprema navodno pripada 12. glavnoj upravi ruskog ministarstva obrane.

Radi se o specijalnom odjelu koji je posvećen skladištenju, održavanju i opskrbi oružjem za Strateške raketne snage, rusku vojnu jedinicu koja kontrolira nuklearne projektile i čini ključni dio Putinova nuklearnog programa.

Vojni analitičar Konrad Musyka za Daily Mail, tvrdi da bi raspoređivanje takvih jedinica moglo signalizirati nadolazeću eskalaciju sukoba od strane ruskog predsjednika ili predstavljati nuklearne vježbe velikih razmjera.

Snimka se u javnosti pojavljuje u trenutku kada je NATO upozorio države članice da je ruska najsuvremenija nuklearna podmornica Belgorod napustila svoju bazu u Bijelom moru, dok je ključni Putinov saveznik Ramzan Kadirov javno pozvao predsjednika da Rusija upotrijebi ‘nuklearno oružje male snage’ kako bi preokrenula rat u Ukrajini.

Muzyka smatra kako kretanje teške vojne opreme naravno ne mora nužno značiti da se Rusija sprema rasporediti nuklearno oružje u Ukrajini. Ipak suferira kako bi to mogao biti ‘signal Zapadu da Moskva eskalira’ sukob, dodajući da je poznato da ruske strateške raketne snage (RVSN) prolaze opsežne vježbe obuke na jesen. RVSN je grana ruskih oružanih snaga koja čini temelj njihova programa nuklearne obrane i odvraćanja, koji je najveći i najnapredniji na svijetu. Sastoji se od desetaka raketnih pukovnija koje zajedno kontroliraju tisuće nuklearnih oružja, interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) i odgovorne su za održavanje i zaštitu svojih lansirnih centara.

“U situaciji smo u kojoj je nadmoć u resursima i konvencionalnom naoružanju na strani Zapada”, rekao je Vasily Kashin, vojni i politički analitičar na Visokoj školi ekonomije u Moskvi. ‘Ali ruska se moć temelji na njezinu nuklearnom arsenalu’, dodao je. Muzyka je također pretpostavio da bi kretanje takve opreme moglo značiti pripreme za rusku zloglasnu vježbu nuklearnog odvraćanja ‘Grom’ (Grom) koje su posljednji put provedene u listopadu 2019. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu prošle je godine najavio da će ponovno održati 2022., iako je nejasno hoće li sukob u Ukrajini donijeti promjene u tim planovima.

U upozorenju NATO-a tvrdi se da je podmornica K-329 Belgorod, koja je ušla u aktivnu službu ruske mornarice tek u srpnju 2022., možda krenula u Karsko more kako bi testirala zastrašujući podvodni nuklearni dron Poseidon.

Smatra se da je Poseidon sposoban prijeći velike udaljenosti pod vodom prije nego što detonira dovoljnom snagom da izazove nuklearni tsunami dizajniran za utapanje i ozračivanje gradova na obali. Karsko more nalazi se uz istočnu obalu Nove Zemlje – velikog otoka pod ruskom kontrolom u arktičkom krugu koji se dugo koristio kao postrojenje za testiranje nuklearnog oružja. To je bilo mjesto najveće zabilježene eksplozije u povijesti.

Naime 1961. godine SSSR je za test detonirao tzv. Car bombu – nuklearnu napravu deset puta snažniju od svih ubojnih sredstava korištenih u Drugom svjetskom ratu.

Večernji.hr/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)