Britanski dnevnik “Financial Times” analizirao stanje u BiH pred opće izbore

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Ugledni britanski dnevnik “Financial Times” u svojoj analizi stanja u BiH uoči najnovijih općih izbora ističe kako bošnjačke stranke na čelu sa SDA otimaju pozicije Hrvatima u Federaciji BiH te tako jačaju svoj utjecaj u ovom bh. entitetu.

Strah analitičara

– Osim etničkih podjela, političko nadmetanje također komplicira situaciju. Otimanje mjesta pomoglo je glavnoj bošnjačkoj stranci ojačati svoj položaj u Federaciji BiH, dok HDZ BiH dominira hrvatskim glasovima. U nedostatku izbornih pravila visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Hrvati bi mogli izgubiti važne kontrole u Federaciji BiH – navodi se.

Analitičari strahuju kako bi to moglo rezultirati njihovim odbacivanjem izbornih rezultata, što bi moglo natjerati Milorada Dodika da učini isto, a što bi dovelo do velikih neravnoteža u strukturi države BiH. – To bi mogao biti jedan od onih trenutaka “biti ili ne biti” za BiH – rekao je Srećko Latal, urednik Balkan Insighta.

– Ako Hrvati budu isključeni iz politike Federacije BiH, to bi bio kraj Daytona kakav poznajemo – opisuje Financial Times u analitičkom osvrtu na stanje u BiH. Napominju kako zapadne vlade strahuju da čak i prijetnja odcjepljenjem destabilizira regiju, služeći tako ruskim interesima. Dodik je u posljednja tri mjeseca dva puta putovao u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a američki State Department identificirao je njegovu vladu kao primatelja isplata ruskog utjecaja. Ističu kako su političke napetosti zasjenile druge važnosti u BiH, kao što je rješavanje raširene korupcije, okončanje duboke ekonomske disfunkcije zemlje i njezino stavljanje na pravi put prema konačnoj integraciji u Europsku uniju.

Veliki antagonizam

U tekstu navode i izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji kaže kako je njegov zadatak nakon izbora deblokirati funkcioniranje vlasti u BiH. – Dat ćemo temeljno pravo odlučivanja ljudima – rekao je Schmidt za Financial Times.

– U protekle četiri godine vidjeli smo blokadu funkcija bosanskohercegovačke vlade. Deblokada struktura, to je moj posao, ja ću to učiniti. Nisam zaboravio da je to nužno – kazao je.

Financial Times poziva se i na nedavno izvješće Međunarodne krizne skupine ICG koja je, među ostalim, navela kako bi “antagonizam između Bošnjaka i Hrvata mogao narušiti sposobnost zemlje da preživi separatistički izazov od Srba, koji su druga glavna zajednica u zemlji. Schmidt mora vidjeti može li prijetnjama potaknuti bh. političare da spriječe krah oko izbora. Ako nije, trebao bi nametnuti izmjene potrebne za izbjegavanje krize”, smatraju u ICG-u.

Smisao reformi koje je zamislio njemački diplomat na čelu međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt bio je otežati Bošnjacima, koji u Federaciji imaju veliku većinu, izabrati zastupnike koji bi trebali zastupati Hrvate i Srbe te time olakšati da posljednje dvije skupine mogu utjecati na kreiranje politike.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)