Traju konzultacije o izmjenama izbornog zakona, Komšićevi DF-ovci iznijeli salve uvreda na račun Schmidta i Plenkovića

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Pravni stručnjaci Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) nastavili su u srijedu konzultacije s čelnicima političkih stranaka iz BiH o mogućim izmjenama izbornog zakona a neki od njih nakon sastanka u OHR-u optužili su Christiana Schmidta da u zemlji planira napraviti “novu Palestinu”.

Schmidt nije sudjelovao u razgovorima vođenim u srijedu a nakon susreta s njegovim suradnicima predstavnici Demokratske fronte (DF) na čijem je čelu Željko Komšić pred novinarima su iznijeli teške optužbe i uvrede kako na račun njemačkog političara tako i na račun HDZ-a BiH ali i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Dopredsjednik DF-a Dženan Đonlagić kazao je kako je uvjeren da Schmidt planira nametnuti izmjene izbornog zakona a priprema rješenja “kakvih nema ni u jednoj europskoj državi”.

Za Komšićevu stranku, kako je istaknuo, neprihvatljivo je ono što OHR priprema nametnuti prije izbora zakazanih za 2. listopada jer je navodno riječ o rješenjima koja ispunjavaju jedino zahtjeve HDZ BiH odnosno koja se odnose na provedbu presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” i tiču se načina delegiranja zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Naša je linija ispod koje ne idemo implementacija svih presuda suda iz Strasbourga”, kazao je Džonlagić koji nije krio uvrijeđenost zbog činjenice da Schmidt nije došao na sastanak održan u OHR-u.

DF-ov zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Zlatan Begić je ustvrdio kako Schmidta zanima samo provedba zahtjeva HDZ-a i vlade Hrvatske odnosno kako od BiH planira napraviti Palestinu koja će ovisiti o susjednim državama.

“Nećemo pomagati njegovim (Schmidtovim) naci-HDZ prijateljima”, kazao je uz ostalo Begić sipajući uvrede na račun HDZ-a BiH ali i Hrvatske.

Odgovorio je potvrdno na pitanje misle li u DF-u ponovo organizirati prosvjede u Sarajevu poput onih potkraj srpnja zbog kojih je Schmidt privremeno odustao od nametanja cjelovitog paketa izborne reforme.

“Sve posljedice snosi visoki predstavnik”, kazao je Begić.

Schmidtovi suradnici prošlog su tjedna započeli konzultacije o mogućim izmjenama izbornog zakona pozivajući najprije predstavnike oporbenih stranaka dok se razgovori s dužnosnicima vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH tek očekuju.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović ranije ovog tjedna je kazao kako je uvjeren da će Schmidt nametnuti izmjene izbornog zakona jer ne postoji drugi način da se provedu rezultati listopadskih izbora.

U HDZ-u očekuju odluku koja će omogućiti legitimno predstavljanje u nacionalnim klubovima u budućem sazivu Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik oporbene bošnjačke stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković koji je prošlog tjedna razgovarao s dužnosnicima OHR-a kazao je kako je siguran da će Schmidt iskoristiti svoje ovlasti i promijeniti Izborni zakon.

“OHR će vjerojatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su bila na stolu (tijekom pregovora) u Neumu. Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje”, kazao je Konaković.

Hina/HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori