Escobar: Hrvati u BiH moraju biti zastupljeni i uključeni. Schmidt: Nema Daytona 2

Vrijeme:3 min, 19 sec

 

Jedina mogućnost za budućnost BiH, a napose odnose Hrvata i Bošnjaka jest da se posve onemoguće bošnjačke političke stranke da Hrvate izbace iz Federacije. Samo tako može doći do promjene narativa u Sarajevu koje je trenutačno mrzilački usmjereno prema Hrvatima.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja u State Departmentu, obratio se jučer s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom na Strateškom forumu u Bledu govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuvši kako je važno osigurati prava Hrvata u BiH te Srba u sjevernom dijelu Kosova. Escobar je istaknuo kako se manje brojni moraju osjećati “predstavljeno, vrednovano i integrirano”. Dodao je kako nema alternative proširenja zapadnog Balkana prema EU. Visoki međunarodni predstavnik rekao je kako u BiH ne treba mijenjati Daytonski sporazum, piše Večernji list BiH.

Odvojeni susret

– Ne trebamo Dayton 2. Trebamo da ljudi u BiH sami uzmu stvari u svoje ruke – rekao je Schmidt.

Tijekom dana Escobar i Schmidt odvojeno su razgovarali na Bledu. U tom kontekstu jedna od najvažnijih odluka koja se očekuje zapravo je intervencija međunarodne zajednice kako bi se spriječilo bošnjačku politiku da rasturi Daytonski sporazum i zemlju povede u kaos. Zbog toga su u Uredu visokog međunarodnog predstavnika nastavili razgovore s hrvatskim i bošnjačkim političkim dužnosnicima ususret eventualnoj odluci kojom bi se spriječilo da na sljedećim izborima BiH utone u kaos. Posve je sigurno da bi u slučaju potpunog isključenja Hrvata iz vlasti ojačao njihov otpor, a srpska politika imala bi alibi za izlazak RS-a iz BiH kako se Srbima ne bi ponovila sudbina Hrvata.

Izaslanstvo HNS-a BiH razgovaralo je s dužnosnicima OHR-a. Prema tom izvoru, u OHR-u su, čini se, posve odustali od interveniranja u Izborni zakon, što praktički sugerira kako će presuda “Ljubić” ostati neprovedena, što cijeli izborni proces potpuno dovodi u pitanje i kompromitira ga do kraja, posebice jer neće biti zajamčen izbor legitimnih političkih predstavnika kako se to izričito traži presudom. Hrvatski su predstavnici u razgovoru s dužnosnicima OHR-a na ekspertskoj razini inzistirali da se barem pri izboru predsjednika Federacije BiH osigura da tri petine svakoga kluba u Domu naroda nominiraju kandidate. Tako se osigurava nemogućnost brojnijih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka, da izbace Hrvate iz vlasti i time izazovu najtežu krizu u zemlji rušenjem Daytonskog sporazuma.

S druge strane, otvara se iznimna protočnost u donošenju odluka ovoga doma i otvara potreba za sklapanje širokih koalicija. U ovom slučaju tri petine od 17 je 11 izaslanika za predlaganje predsjednika Federacije BiH, drugi krug devet, a treći pak krug trećina Kluba. Hrvatski dužnosnici izrazili su teško razočaranje u slučaju da se presuda “Ljubić” ostavi po strani. U slučaju da se bude išlo, kako to špekuliraju bošnjački mediji, na kozmetičku promjenu podizanja sa 6 na 7 izaslanika koji su ključni za izbor izvršne vlasti, to bi značilo da se Bošnjacima nudi mogućnost da već na ovim izborima sustavom prijevara dođu i do toga broja. Na onima za četiri godine to bi sigurno bio slučaj. Kada bi to bio slučaj, OHR ne bi uopće smio umanjivati prava Hrvata na drugim mjestima u Ustavu.

Spriječiti preglasavanje

Prema originalnom dokumentu OHR-a, vitalni interes reducira se za 80-90%, dok se predsjedniku oduzima jedna od dviju ovlasti koje ima (izbor vlade, izbor sudaca – novim prijedlogom ako nema suglasnosti s potpredsjednicima, što preuzima Dom naroda). Jedina mogućnost za budućnost BiH, a napose odnose Hrvata i Bošnjaka jest da se posve onemoguće bošnjačke političke stranke da Hrvate izbace iz Federacije. Samo tako može doći do promjene narativa u Sarajevu koje je trenutačno mrzilački usmjereno prema Hrvatima. U slučaju minimalističkih popravki u središnjoj Bosni, ali čak i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nastavili bi se pokušaji koji se svode na uspostavu bošnjačke državice. Svaki izbori do sada doslovno su se održavali na strahu – hoće li Hrvati sudjelovati u vlasti ili neće. To mora jednom zauvijek prestati, inače hrvatsko-bošnjački sukob neće biti zatvoren, a što želi ponajprije SAD.

vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)