Zoran Krešić: Slijede novi napadi na Schmidta iz Sarajeva, Goražde tek početak

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Kako bilo, Schmidta je političko i medijsko Sarajevo uspjelo načeti, pokušavaju ga predstaviti svadljivim, nervoznim, pa čak i slabim. Epizoda Goražde tek je početak. Želi ga se pokolebati da ne donese nove odluke.

U ponedjeljak sam u Sarajevu imao intervju s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Težak intervju! S puno teških pitanja, ali s jednako toliko odgovora! Odmjerenih. Donekle diplomatskih. Dan kasnije njemački političar doslovno je bio na rubu. Vidno iznerviran i nervozan! Prvi dojam bio je kako je to bio komentar političara u BiH. Koji malo ili ništa ne rade, što posebno iritira Nijemce. No, onda je ipak procurila i snimka s pitanjima koja su očito prelila kap strpljenja Nijemcu.

”Dajte nam konkretan primjer gdje to Hrvati nisu zastupljeni? … I zašto se vi samo brinete za Hrvate, a zanemarujete ostale, to nije u skladu s EU principima…”

Ima neke kozmičke pravde u tome što je pitanje o “konkretnom dokazu” gdje Hrvati nisu zastupljeni postavljeno upravo u Goraždu. Pa, eto, upravo iz Goražda bošnjačka je politika već u dva mandata u Klub Hrvata nasilno ugurala prevaranta i osuđenog kriminalca Edima Fejzića. Čovjeka koji se kao Bošnjak musliman lažno predstavljao Hrvatom i tako na najpraktičniji način Hrvatima poslužio kao ogledni primjer u dokazivanju manipulacija bošnjačkih stranaka. Nije on, nažalost, jedini koji se lažno izjašnjava. U federalnim i državnim institucijama ima ih još. No, čak je lažno izjašnjavanje manji problem, što je utvrdio Ustavni sud BiH u presudi “Ljubić”, nego što je legitimitet naroda koji bira predstavnike iz reda triju konstitutivnih naroda. Osim kaznene odgovornosti, Fejzić ne bi bio problematičan da su ga birali Hrvati. Ili da je Željko Komšić bošnjački član Predsjedništva jer je to njegova biračka baza. A pitanje zašto se brine samo za Hrvate, ali ne i za ostale otkriva tek vrh ledenoga brijega. Istina je da bošnjačka politika ne diskriminira najviše Hrvate, nego ostale i manjine. Hrvatima pokušavaju ukrasti trećinu, a ostalima su uzeli 100 posto izaslanika u Domu naroda. Ni jedan Židov nikada tamo nije izabran! Riječ je o Bošnjacima koji se lažno izjašnjavaju kao ostali.

Kako bilo, Schmidta je političko i medijsko Sarajevo uspjelo načeti, pokušavaju ga predstaviti svadljivim, nervoznim, pa čak i slabim. Epizoda Goražde tek je početak. Želi ga se pokolebati da ne donese nove odluke. Za očekivati je nastavak pritisaka, pokušaja diskreditiranja. A cilj je stvaranje bošnjačke nacionalne državice i eliminiranje Hrvata.

Zoran Krešić/VL/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)