Europski parlament traži od Srbije uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova

Vrijeme:1 min, 46 sec

Zastupnici Europskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali se službeni Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Bjelorusije, i to postavlja kao jedan od uvjeta za dalji napredak Srbije na putu eurointegracija.

Izvještaj izvjestitelja Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je 523 zastupnika Europskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo suzdržano.

Usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Europskog parlamenta “budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podsjeća da kredibilna perspektiva proširenja zahtijeva angažman u neophodnim reformama i privrženost europskim standardima i vrijednostima.

Europski parlament je u ovogodišnjem izvještaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa s Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebao odrediti ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Izvjestitelj za Srbiju, Vladimir Bilčik, povodom usvajanja Rezloucije o Srbiji naglašava da je pristupanje EU “strateška odluka Srbije”, a da EP očekuje da je “strateški tretira i političko vodstvo zemlje”.

Priznanje Kosova

– Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu – poručio je Bilčik.

U tekstu rezolucije amandamnima je uključeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa “zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznanje spominje u službenom dokumetu EU institucije kao potrebno rješenje dijaloga Beograda i Prištine.

Sloboda medija

Europski parlament ponavlja poziv Srbiji da poduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, jamčenja slobode izražavanja, neovisnosti medija i medijskog pluralizma.

Europski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema suradnji koju Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Na nacrt izvještaja o Srbiji koji je podnio izvjestitelj Vladimir Bilčik podnijeto je 439 amandamna, a zastupničke skupine su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izvještaja.

Usvojen na plenarom zasjedanju, izvještaj Europskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije pravno obavezujuća, ali predstavlja političke smjernice za zemlju u procesu eurointegracija.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)