OHR udaljava BiH od EU – vodi je u protektorat

Vrijeme:1 min, 44 sec

Hrvatski narodni sabor u priopćenju za javnost osvrnuo se posljednji potez visokog predstavnika kojim je koristio Bonnske ovlasti. “Nametanje bilo kakvih odluka, ili bilo kakvo korištenje Bonnskih ovlasti, posebno donesena odluka gospodina Christiana Schmidta o financiranju izbora, govori nam da se poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine. 

BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država. Jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH, kao službenog, legalnog i legitimnog tijela, za koju su glasali svi ministri u Vijeću ministara te usvojili nacrt proračuna, nejasnom intervecijom visokog predstavnika stavlja se van zakona, odnosno van snage, zbog pritisaka političkog Sarajeva”, naglasili su iz HNS-a. Dodaju kako se Hrvatski narodni sabor se od početka zalagao za proces koji će biti u skladu sa svim zakonski previđenim procedurama, što je naš jasno artikuliran stav utemeljen na vladavini zakona. Također, ističu, nije točno da nema novca za izbore. “Onog trenutka kada se usvoji proračun, cijeli iznos za izbore će biti pokriven.
Pozivamo OHR da preuzme svu odgovornost za ovaj čin, kao i da ubuduće donosi sve Odluke, ako nam već Vijeće ministara kao institucija nije potrebna.
Podsjećamo, Europska komisija je službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, i upravo to, jedan je od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Schmidta”, poručili su iz HNS-a. Kažu i kako  Hrvatski narodni sabor neće više podržavati alibi politiku u BiH.
“Jednako tako, iskreno se nadamo kako su ovo zadnje odluke donesene preko Ureda visokog predstavnika i Bonskih ovlasti. Inače, ovo će biti samo predigra onoga što možemo očekivati nakon izbora.
Moramo prestati s ovakvom praksom koja nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti kao i EU prespektivi”, navode iz HNS-a.
“Hrvatski narodni sabor daje punu potporu zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i riznice Vjekoslavu Bevandi na inzistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanja vaninstitucionalnog djelovanja pojednicima, strankama, pa ni Uredu visokog predstavnika”, dodali su
Upozoraavju kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine tijelo uspostavljeno zakonom, te po tome zakonu mora funkcionirati i donositi odluke.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori