HNS BIH: Grubi nasrtaji na vjerske objekte i nacionalna obilježja Hrvata

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

“Koja vrsta fašizma, nacionalne nesnošljivosti i ugnjetavanja će sljedeća biti i na koji način će se “ovjekovječiti”? Što Hrvati diljem BiH, osobito u sredinama gdje su u demografskom deficitu, mogu još očekivati? Postaje li vjerska segregacija pravilo ponašanja u multikonfesionalnoj zemlji?”

Hrvatski narodni sabor sa zgražanjem osuđuje napade na hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini kojima se sve češće svjedoči. Grubi nasrtaji na identitet, vjerske objekte i nacionalna obilježja duboko su zabrinjavajući, osobito za društvo koje se temelji na različitosti.

“Uvažavajući međunarodne partnere koji su si za zadatak dali očuvanje mira i stabilnosti u našoj državi, pozivamo ih na konačno očitovanje i djelovanje po pitanju vjerskih i nacionalnih netrpeljivosti. Hrvatski narodni sabor traži očitovanje po pitanju rastuće radikalizacije kojom se hrvatskom narodu želi oduzeti pravo na suživot identitet”, navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

Ističu kako je teško ostati imun na sve ono što hrvatsko stanovništvo prolazi posljednja tri dana u različitim krajevima BiH.

“Da apsurd u svom iskaljivanju netrpeljivosti bude još veći, takvi fašistički ispadi sada su se počeli i snimati i video evidentirati. Kao da je sam čin malo, pa je mržnja dobila dimenziju više.

Na sramna događanja u Jelahu i uništavanje spomen obilježju u Sarajevu su ljudsko dno i pokušaj dokidanja dostojanstva. Takvo što se nije dogodilo u Mostaru, takvo što se nije dogodilo u Orašju, nego u sredinama gdje je drugi konstitutivni narod u manjoj ili većoj demografskoj brojnosti”, upozorili su iz Hrvatskog narodnog sabora.

 | Autor :

Pritom su podsjetili nadogađaje u Varešu prije izglednog vremena i nemile prizore u dvorištu župne crkve. Pitaju se pritom što je sljedeće?

“Koja vrsta fašizma, nacionalne nesnošljivosti i ugnjetavanja će sljedeća biti i na koji način će se “ovjekovječiti”? Što Hrvati diljem BiH, osobito u sredinama gdje su u demografskom deficitu, mogu još očekivati? Postaje li vjerska segregacija pravilo ponašanja u multikonfesionalnoj zemlji?”, navode iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Još jednom osuđuju takve fašističke ispade kojima iz dana u dan kontinuirano svjedočimo.

Pozivaju također međunarodnu zajednicu da konačno, jasno i nedvosmisleno, nazove ovakve prizore pravim imenom i osudi takvo ponašanje.

“Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda koji pripadaju različitim konfesijama, što bi trebalo biti bogatstvo, a ne sredstvo obračuna s drugim i drugačijim. Neosuđivanjem prešutno odobravate takvo ponašanje što može odvesti u neželjene događaje gdje bilo kakva “naknadna pamet” može biti zakašnjela”, zaključuju iz Hrvatskog narodnog sabora.

R.I./VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)