Featured Video Play Icon

Tzv. Srpska pravoslavna Crkva priznala autokefalnost Crkvi u Sjevernoj Makedoniji

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

Poglavar tzv. Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u utorak, 24. svibnja na zajedničkoj liturgiji SPC-a i Ohridske arhiepiskopije u Skopju da SPC priznaje autokefalnost “Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji (nadbiskupiji)”. Tu odluku SPC je službeno objavio na svojoj mrežnoj stranici.

„Sveti arhijerejski sabor jednoglasno je i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve – Arhiepiskopije (Nadbiskupije) ohridske te blagoslivlja, odobrava, prihvaća i priznaje autokefalnost”, istaknuo je Porfirije u ’besjedi’ na liturgiji u Skopju. Liturgija je održana je na dan svetih slavenskih prosvjetitelja Ćirila i Metoda.

Prethodno su na zasjedanju Sv. sinoda Carigradske (ekumenske, tj. svepravoslavne) patrijarhije, 9. svibnja, pod predsjedanjem carigradskog patrijarha Bartolomeja doneseni zaključci kojima se uspostavlja euharistijsko jedinstvo s episkopatom, klerom i vjernicima Crkve u Sjevernoj Makedoniji koja se naziva Ohridska arhiepiskopija. Carigradska patrijarhija priznala je crkvenu hijerarhiju koju predvodi arhiepiskop Stefan kao „kanonsku i validnu u svepravoslavnom svijetu” te je uspostavila „kanonsku i liturgijsku zajednicu” Makedonske pravoslavne crkve. Postupak institucionalnog mirenja počeo je odmah zatim u praksi „liturgijom pomirenja”, održanom 17. svibnja u Hramu svetog Save u Beogradu.

Tim odlukama i činima prestaje stanje raskola odnosno nepriznate samostalnosti Ohridske arhiepiskopije, koja je na najboljem putu da postane samostalnom. Ujedno se novim razvojem događaja ispunjava 55-godišnje iščekivanje „Makedonske pravoslavne crkve” da stekne autokefalnost odnosno samostalnost u okviru pravoslavlja.

U priopćenju SPC-a poslije zajedničke liturgije u Skopju navodi se da će Sinod SPC-a, kao najviše tijelo vlasti u SPC-u, te patrijarh Porfirije u suradnji s arhiepiskopom Stefanom i Sinodom MPC-a razraditi “sve tehničko-organizacijske detalje”. Nakon toga bit će svečano proglašenje nove autokefalne makedonske crkvene  pokrajine, a o tomu će obavijest biti odaslana “svim pomjesnim (područnim, autokefalnim) pravoslavnim crkvama”. Njih će se pozvati da “po svojoj kanonskoj proceduri prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije”.

„Radujemo se u Gospodu jer se pred našim očima zbiva čudo, a mi nedostojni dio smo tog čuda, sudionici tog čuda. Gospod nas se udostojao da ono što je bilo razdvojeno od g. 1967. bude iscijeljeno“, istaknuo je poglavar SPC-a u propovijedi nakon liturgije u Skopju. On je tada objavio, što je za mnoge bilo veliko iznenađenje, da je Sv. arhijerejski sabor SPC-a jednoglasno donio odluku da odobrava autokefalnost MPC-a. Narod u Hramu s oduševljenjem i suzama u očima i dugim pljeskom pozdravio je tu odluku.

Makedonski arhiepiskop Stefan u svom je emotivnom govoru zahvalio patrijarhu na toj odluci te je podsjetio na težak put Makedonske pravoslavne crkve do autokefalnosti. “Crkva nije savez pomjesnih crkava, nego je uvijek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino tijelo čovječanstva“, premda je „podijeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama što ih ovaj svet povlači kako bi joj olakšao vodstvo.”

Ipak, postoje različita tumačenja onoga što sada predstoji. Neki nagađaju da Crkva u Makedoniji ne će imati vlastitog patrijarha te da će u njezinu formalnom nazivu ostati samo „Arhiepiskopija ohridska“, dok će se izraz „Makedonska pravoslavna crkva“  upotrebljavati kolokvijalno. Više će se znati do 5. lipnja, na dan Pedesetnice, kada se očekuje da će ohridski arhiepiskop Stefan posjetiti Fenar i susresti se s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem. Ostaje još vidjeti kako će na put prema punoj samostalnosti (autokefalnosti) pravoslavne Crkve u Sj. Makedoniji reagirati pravoslavne Crkve u Bugarskoj, Grčkoj i Rusiji. Teško je predvidjeti kako će se osamostaljenje pravoslavne Crkve u Makedoniji odraziti na eventualno osamostaljenje (postizanje statusa autokefalnosti, samostalnosti ili autonomije) pravoslavnih metropolija ili nadbiskupija odnosno “pomjesnih” Crkva u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. U Beogradu suglasice tvrde i crkvene instance i svjetovni krugovi i stručnjaci da za takvo što ne postoje realne i formalne pretpostavke.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)