Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Orban: Svijet je na rubu ekonomske krize

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Premijer Viktor Orban objavio je to u videu na Facebooku, rekavši da njegov kabinet mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje stupa na snagu od sutra. Premijer Viktor Orban objavio je to u videu na Facebooku, rekavši da njegov kabinet mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove.

– Svijet je na rubu ekonomske krize – rekao je Orban u videu, ponovivši da Mađarska mora ostati izvan rata u Ukrajini.

Podsjetimo, Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je u utorak ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa. Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućit će uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini. Izvanredno stanje zbog pandemije ističe krajem svibnja.

Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama. Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Vecernji.hr/Hina/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.