Finska i Švedska šalju izaslanstvo u Tursku zbog pregovora o članstvu u NATO savezu

Vrijeme:57 sec

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je potvrdio da će se sutra u Ankari sastati dužnosnici ove države s izaslanstvom Finske i Švedske kako bi razgovarali o članstvu ovih zemalja u NATO savezu.

Ranije je ministar vanjskih poslova Finske, Pekka Haavisto potvrdio da će njegova država i Švedska u srijedu poslati izaslanstvo u tursku prijestolnicu kako bi pokušali postići dogovor o prijemu ove dvije države u NATO savez, prenosi Klix.

U nedjelju je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan održao telefonske razgovore s liderima Finske i Švedske u naporu da se postigne dogovor.

Turska je optužila Finsku i Švedsku da pružaju utočište osobama povezanim s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i pristalicama Fethullaha Gulena (FETO) koje Turska smatra teroristima. Također, zahtjev Turske je i da se ukinu zabrane na uvoz vojne opreme koje su ove države uvele Turskoj.

Erdogan je ranije izjavljivao da čak nema potrebe da izaslanstvo iz ovih država uopće pokušava doći u Tursku kako bi pregovarali o članstvu u NATO savezu.

Da bi se primile nove članice u NATO potrebno je postojanje suglasnost svih 30 država članica ove najjače vojne alijanse na svijetu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori