TINKOV: Rusija kao država više ne postoji

Vrijeme:1 min, 18 sec

Osnivač jedne od najvećih ruskih banaka, Oleg Tinkov, žestoko je kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina u prvom intervjuu koji je dao od početka ruskog napada na Ukrajinu. Tinkov strahuje za vlastitu sigurnost, a intervju za New York Times dao je na lokaciji koja nije otkrivena iz sigurnosnih razloga.

 

“Shvatio sam da Rusija kao država više ne postoji”, rekao je Tinkov, koji smatra da će Putin na vlasti ostati još dugo vremena.

“Vjerovao sam da je Putinov režim loš, ali naravno nisam imao pojma da će odvesti zemlju u ovakvu katastrofu”, rekao je Tinkov.

Tinkov je, podsjetimo, završio u medijima kad je prošlog mjeseca oštro kritizirao rusku invaziju Ukrajine napisavši na Instagramu da je “90% Rusa protiv rata” te nazvao ruske oružane snage “sranjem od vojske”.

“Kako ova vojska može biti dobra, kad je sve ostalo u zemlji sranje i umočeno u nepotizam i servilnost?” napisao je na Instagramu

U jučerašnjem intervjuu rekao je da se mnogi njegovi poznanici iz svijeta biznisa i vladajućih elita privatno slažu s njim, ali se boje to reći javno “jer se svi boje”.

Dodao je da ga je Kremlj prisilio da za djelić stvarne cijene proda svoj 35-postotni udio u banci koju je osnovao i to ruskom milijarderu. Prodaja je realizirana prošlog tjedna. “Bila je to kao talačka kriza – moraš uzeti ono što ti se nudi”, rekao je Tinkov.

Ruski tajkun rekao je da je angažirao tjelohranitelje nakon što su mu prijatelji s kontaktima u ruskim sigurnosnim snagama rekli da bi trebao strahovati za svoj život.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori