Ruski patrijarh mi je 20 minuta čitao opravdanja za rat u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 21 sec

Papa Franjo zatražio je susret u Moskvi s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao zaustaviti rat u Ukrajini, ali još nije dobio odgovor, doznaje se iz intervjua Pape listu Corriere della Sera. Papa je talijanskom listu također rekao da Kiril, patrijarh Ruske pravoslavne crkve, koji je dao punu potporu za rat, “ne može postati Putinov ministrant”.

Franjo, koji je otišao u posjet bez presedana ruskom veleposlanstvu na samom početku rata, potvrdio je da je od najvišeg vatikanskog diplomata zatražio da pošalje poruku Putinu. U poruci je pisalo, pojasnio je papa Franjo, da je “voljan otići u Moskvu”.

“Naravno, neophodno je da to dozvoli čelnik Kremlja. Još uvijek nismo dobili odgovor i još uvijek čekamo”, rekao je Papa. “Bojim se da u ovom trenutku Putin ne može i ne želi ovaj susret. Ali kako možete ne zaustaviti toliko puno okrutnosti?” zapitao se Sveti Otac.

Kritičan prema Kirilu

Prije intervjua, 85-godišnji Papa od početka sukoba 24. veljače nije posebno spomenuo Rusiju ili Putina, ali nije ostavio prostora za sumnju koju stranu kritizira. U svojim je obraćanjima spominjao neopravdanu agresiju i invaziju te osuđivao zločine protiv civila.

Papa je također imao kritičke riječi za patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji je glasno podržavao rat. “Razgovarao sam s Kirilom 40 minuta putem Zooma. Prvih dvadeset pročitao mi je s papira sva opravdanja za rat.”

Kaže da ga je slušao te mu je, nakon što je Kiril dovršio, rekao da ga ne razumije. “Ne razumijem ništa o ovome. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov”, rekao je Papa za Corriere della Sera.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)