Rusi su ukrali 1.5 milijuna tona žita iz okupiranih područja

Vrijeme:50 sec

 

Ruske snage ukrale su znatnu količinu žitarica iz okupiranih područja Ukrajine, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij.

Visockij je zabrinut jer je Moskva mogla preuzeti 1.5 milijuna tona žitarica pohranjenih na okupiranim teritorijima. Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica, prodavši 44.7 milijuna tona u prošloj sezoni. Obim izvoza naglo je pao od ruske invazije.

Ukrajinci: Zahtijevamo da Rusi prestanu krasti žito

U četvrtak je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako snažno osuđuje ruske zločinačke radnje u takozvanoj eksproprijaciji usjeva od poljoprivrednika u regiji Herson na jugu Ukrajine. Nije poznato više pojedinosti o navodnoj krađi žita u Hersonu, gdje glavni grad zauzimaju ruske snage.

“Pljačka žita iz regije Herson, kao i blokiranje pošiljki iz ukrajinskih luka i miniranje brodskih puteva, ugrožavaju svjetsku prehrambenu sigurnost. Zahtijevamo da Rusija zaustavi ilegalnu krađu žita, deblokira ukrajinske luke, vrati slobodu plovidbe i dopusti prolaz trgovačkim brodovima”, dodaje se.

Kremlj je Reutersu rekao da nema informacija o tome.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)