Scholz: “Činim sve što je u mojoj moći da spriječim treći svjetski rat”

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

Njemačka i rat u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je daljnje isporuke oružja Ukrajini, ali je istodobno opravdao i dosadašnju suzdržanost kada je u pitanju vojna pomoć Ukrajini opasnošću od izbijanja većih sukoba, prenose njemački mediji u petak.

„Ja činim sve kako bih izbjegao eskalaciju koja bi mogla dovesti do trećeg svjetskog rata“, rekao je njemački Scholzkancelar Olaf Scholz u razgovoru za tjednik Der Spiegel objavljenom u petak.

On je objasnio kako je njegova zadaća da učini sve kako bi se izbjegla direktna konfrontacija NATO-a i Rusije.

Istodobno je najavio daljnje isporuke naoružanje Ukrajini.

„Mogućnosti Bundeswehra da iz vlastitog arsenala isporučuje oružje Ukrajini su iscrpljene. No mi ćemo isporučiti sigurno ono što nam stoji na raspolaganju“, rekao je Scholz u razgovoru za Der Spiegel.

U tom kontekstu kancelar je spomenuo i neposrednu isporuku oružja Ukrajini preko Slovenije. Prema tom dogovoru, Slovenija bi Ukrajini trebala isporučiti tenkove sovjetskog porijekla a zauzvrat bi Njemačka Sloveniji isporučila modernija oklopna vozila.

Scholz je naglasio kako isporuka naoružanja iz sovjetskog vremena ima smisla jer ne iziskuje dugotrajnu obuku ukrajinskih vojnika.

Njemački kancelar je rekao kako budući mirovni sporazum mora Ukrajini omogućiti da bude u stanju sama se obraniti te je pritom naglasio kako Njemačka može djelovati kao jamac mira.

„Mi ćemo Ukrajinu tako naoružati da će njezin mir biti zajamčen. Mi stojimo na raspolaganju kao sila koja daje jamstvo“, rekao je Scholz.

On je odbacio optužbe da njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) provodi prorusku politiku te da je popustljiva prema Moskvi.

„SPD je uvijek bila stranka čvrsto vezana uz transatlantsku politiku“, rekao je Scholz.

hkv.hr/ https://www.hkv.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori